Масови първомайски демонстрации в Европа, прояви на насилие в Париж (обновена)

Масови първомайски демонстрации в Европа, прояви на насилие в Париж (обновена) Снимка: globalnews.ca

Гражданите и профсъюзите в европейските градове излязоха днес по улиците, изпращайки протестни послания до своите правителства.

В Италия след двегодишно прекъсване заради пандемията, Рим отбеляза първи май с мегаконцерт на открито. Митинги има в цялата страна, като основната тема е правото на труд, безработицата и призивите за мир в Украйна. Трите основни профсъюза в Италия фокусираха основния си митинг в Асизи, с лозунга „Работа за мир”, а от синдиката CISL нарекоха днешния първи май „ден на социална и гражданска ангажираност за мир и труд”. 

Първомайски митинги имаше навсякъде в Европа, включително в Словакия и Чешката република. Младите хора и студентите изразиха подкрепата си за Украйна, наред с митингите на комунисти, анархисти и антиевропейски групи. Синдикатите привлякоха хиляди демонстранти и на площад „Синтагма” в Атина, Гърция.

Традиционното първомайско шествие и митинг се завърнаха и в Лондон и дори се излъчиха онлайн. Исканията на британците са сходни – разходите растат, жилищата стават недостъпни за мнозина, а ударите както винаги се поемат от обикновените хора, но днес те казват, че това трябва да се промени

При висок градус преминават първомайските мигинги във Франция, само седмица след балотажа за президентските избори, спечелен от Еманюел Макрон. Анализатори отбелязват, че френската политика е в парадоксална ситуация. Макрон се радва на известна обществена подкрепа, но голяма част от французите виждат в него надменния технократ и не са забравили, че започвайки като центрист и най-млад президент на Франция през 2017 г., впоследствие Макрон се измести вдясно. 

Политиката му накара отслабналата френска левица да съсредоточи вота си около крайнолевия Жан-Люк Меленшон, който се представи много по-добре от очакваното, а част от левите избиратели дори гласуваха за крайнодясната Льо Пен, изразявайки гнева си от високите разходи за живот.

Тези настроения определиха и масовите демонстрации днес. Анализатори предупреждават, че Макрон ще трябва да успокои икономическото напрежение, ако иска да избегне повторение на кризата с жълтите жилетки от 2018 г., когато в сблъсъците с анархисти и крайнолеви вандали пострадаха и полицаи.

Днешните първомайски митинги във Франция ясно показват, че Макрон може да се изправи пред сериозна опозиция през втория си президентски мандат. Участниците в първомайския мигинг в традиционно лява Марсилия демонстрираха с плакати „Спрете Макрон”. 

Повечето демонстрации във Франция (над 250) преминаха мирно, но в Париж полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне „черния блок” на анархистите, които нахлуха в ресторант на McDonald's, разбиха няколко офиса, подпалиха контейнери за боклук и нападнаха пожарникарите, дошли да потушат пламъците. 

Опозиционните партии хвърлят всичките си усилия, за да обединят фракциите си и да се опитат да разбият мнозинството, подкрепящо правителството на Еманюел Макрон на предстоящите избори за Националното събрание (долната камара на френския парламент) на 12 и 19 юни. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: