Без искове за щети при нарушаване на договори с „Газпром” в Нидерландия

Без искове за щети при нарушаване на договори с „Газпром” в Нидерландия Снимка: world-today-news.com

Решението на нидерланското правителство засяга около 120 по-малки холандски градски общини, които имат договори с нидерландски дъщерни дружества на „Газпром”.

С тази мярка, оповесетена вчера, се гарантира, че градовете, които желаят едностранно да прекратят договорите си с „Газпром” и негови дъщерни дружества, ще имат имунитет срещу искове за щети, съгласно правилата за санкциите срещу Русия. По този начин правителството се опитва да убеди повече населени места да разтрогнат връзките си с руския газов гигант. 

След началото на инвазията на Русия в Украйна, съюзът на нидерландските градове VNG заяви, че членовете му няма да подновят договорите си с „Газпром”, независимо от сроковете, указани в тях. Същевременно обаче организацията изрази опасенията си, че ще бъде трудно или невъзможно да се прекратят текущи сделки.

В писмо до нидерландския парламент министърът на климата и енергетиката Роб Джетън пише, че подобни договори са "нежелателни" и трябва да бъдат прекратени възможно най-скоро. Той посочва, че петият пакет санкции на ЕС забранява търгове, с които се възлагат поръчки на руски компании и европейските им дъщерни дружества.

"Съществуващите договори, сключени преди 9 април, също трябва да бъдат прекратени не по-късно от 10 октомври 2022 г.“, пише Джетен и обяснява, че съгласно правилата на санкциите, градовете, които желаят да прекратят такива договори, ще бъдат защитени от "глоби, искове за щети и обезщетения".

Говорител на нидерландското министерство на климата и енергетиката каза, че европейските страни, включително Нидерландия, все пак обмислят изключения от изискването за прекратяване на договорите с руски компании. Причината е, че нарушавайки договорите си с „Газпром”, нидерландските градове ще бъдат принудени да купуват природен газ на свободния пазар, където е твърде вероятно да се снабдят с по-скъпо синьо гориво, чийто първоначален продавач отново да се окаже „Газпром”.

Говорител на град Утрехт, най-голямата нидерландска община, която има сделка с дъщерно дружество на „Газпром”, заяви, че може да прекрати договора си от 1 януари 2024 г. 

The Netherlands fulfills a financial pivotal role for Russian Gazprom -  Archyworldys
Протест в Амстердам, снимка - archyworldys.com

Нидерландия е важно звено във финансите на „Газпром”. Проучване от средата на март на Фондацията за изследване на мултинационалните предприятия (SOMO) установи, че към края на 2020 г. руската газова компания присъства в Нидерландия с поне 16 дъщерни дружества – основно компании, регистрирани само с пощенски кутии, чийто общ капитал за същия период е бил € 24 милиарда, от които над € 5 милиарда дивиденти за руската компания-майка.

Предвид нарасналите цени на изкопаемите горива, тази година цифрите биха били значително по-големи. Руската държава е мажоритарен акционер в „Газпром”, така че по-голямата част от тези приходи практически отиват в хазната на Кремъл. 

Публикуването на проучването предизвика протестна вълна в страната с искане този поток от пари към Москва да пресъхне. Това засяга и обслужващите „Газпром” нидерландски компании като адвокатската кантора Houthoff, доверителната компания Intertrust и счетоводната фирма Pricewaterhouse Coopers (PwC)

Нидерландските граждани поставиха остро и въпроса за преосмисляне на политиката на страната към „компаниите с пощенски кутии” – фиктивни структури, които маскират реални приходи на мултинационални бизнес-конгломерати, с цел избягване на данъци. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: