Турската лира пада до рекордно ниско ниво спрямо еврото

Турската лира пада до рекордно ниско ниво спрямо еврото Снимка: TRT World

Турската лира падна до рекордно ниско равнище спрямо еврото във вторник (28 юли), което увеличи загубите от предишната сесия, след като инвеститорите се притесняват от намаляването на валутните резерви на страната.

Лирата за кратко се търгуваше на рекордно ниско ниво от 8,1733 за евро малко след 10,00 ч. лондонско време във вторник. Еврото, което е на най-силното си ниво спрямо долара от почти две години, натрупа около 22% спрямо лирата годишно към момента, сочат данните на Reuters Eikon.


Спадът на лирата идва въпреки агресивните продажби на долари от турските държавни банки, за да я подкрепят - Financial Times съобщава, че само тази седмица са продадени около 2 милиарда долара.


Чуждестранните валутни резерви намаляха драстично през последните месеци и по-нататъшните инфлация и обезценяване на валутата изглеждат неизбежни. Турската централна банка успя да задържи курса на лирата спрямо долара сравнително стабилно на около 6,85 от средата на юни, след като удари рекордно ниските стойности от 7,269 спрямо долара в началото на май, но във вторник той спадна до 6,945, за което мнозина анализатори подозират, че има общо с недостига на валута за обмен.


Oсвен това отношенията на Турция с ЕС са изострени на редица фронтове. Представители на ЕС обсъдиха санкциите срещу Турция заради предлаганите от нея планове за сондиране на нефт и газ в Източното Средиземноморие, във води, оспорвани с Гърция. По-специално френският президент Еманюел Макрон призова за по-силни действия срещу Турция заради нейните „нарушения“ в Източното Средиземноморие и намесата в дългогодишния конфликт в Либия, където Париж и Анкара подкрепят противниковите сили.


Освен това многомесечният спад на валутните резерви в Турция и нарастващата инфлация предшестваха пандемията от  коронавирус, но вирусът експоненциално увеличи проблемите на Турция. Нейният туризъм за годината, жизненоважен източник на чуждестранна валута, е почти заличен, а Moody's и Международният валутен фонд прогнозират 5% икономическо свиване за 2020 г.


Инфлацията за държава с 82 милиона жители е отчетена на 12,6% - спрямо 11,4% през май, и най-високата от август 2019 г., като постоянно нараства от 8,6% през октомври миналата година. „Мисля, че най-новата продажба на лира илюстрира полета на инвеститорите към сигурни убежища - докато лирата предприемаше удар, златото се изкачваше до рекордни стойности“, заяви Агате Демарайс, директор за глобални прогнози в отдела за икономическо разузнаване.


Продажбата също така подчертава липсата на доверие на инвеститорите в способността на турската икономика да се възстанови бързо от пандемията - добави тя, - съчетана с дълбоки отрицателни реални лихви, широк дефицит по фискална и текуща сметка и постоянно силно разширение на кредита."

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: