Том Ханкс и Рита Уилсън вече официално са гръцки граждани

Том Ханкс и Рита Уилсън вече официално са гръцки граждани Снимка: Pixabay

Това потвърди в неделя премиерът на страната Кириакос Мицотакис.

Политикът приветства Ханкс и Уилсън в пост в Instagram, като показа снимка, на която заедно със съпругата си Марева Грабовски позира в компанията на двойката, гордо държаща в ръце своите гръцки паспорти.

Прокопис Павлопулос, бившият президент на Гърция от 2015 до 2020 г., подписа почетна заповед за натурализация, която позволи на Ханкс и Уилсън да поискат гръцко гражданство, след като те подпомогнаха жертви на пожарите край Атина през 2018 г.

Почетната натурализация се присъжда на лица, които са оказали изключителни услуги на страната или чиято натурализация е в подкрепа на обществения интерес.

Припомняме, че още през януари в Twitter актьорът оповести очакваното събитие, като написа: „От 2020 г. като почетен гражданин на цяла Гърция! Hronia pola! (Честита Нова година!)."

Звездната двойка има дълбока връзка с Гърция. Рита Уилсън е отгледана в гръцко православно семейство, майка й е гъркиня, баща й е български помак, роден в село Брещене, днес на територията на Гърция. Под влияние на жена си Том Ханкс също стана православен християнин преди 32 години. Двамата притежават имот на гърцкия остров Антипарос и често прекарват лятото си там.

„Бил съм по света. Бил съм на най-красивите места в света. Никое от тях не е като Гърция – земята, небето, водата! Това е лечебно място, рай за душата", сподели той по време на връчването на наградите „Златен глобус 2020".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: