Шон Пен отново е в Украйна

Шон Пен отново е в Украйна Снимка: dumskaya.net

Холивудската звезда помага на пристигащите в Лвов бежанци

Изглежда, че носителят на два „Оскара“ не е останал доволен от вялата демонстрация на съпричастие към Украйна на 94-тата церемония за връчване на „Оскарите“ и е решил да направи повече. Той се е върнал в Украйна като представител на благотворителната организация CORE, чийто съосновател е.

„Сега говоря не като кинодокументалист, а като ръководител на нашия благотворителен фонд. Предлагаме всякаква помощ. Готови сме да съдействаме както по технически въпроси, така и с комуникацията. Сега разбираме, че трябва да се настаняват и подкрепят хората – и го правим“, каза пред местни медии Шон Пен.

Председателят на Лвовската областна военна администрация съобщи, че благотворителната организация CORE ще купува и транспортира хуманитарни товари. Освен това ще открие офис в полския град Краков, където ще провежда образователни дейности и ще организира пункт за настаняване на бежанци от Украйна.

Преди да започне войната Шон Пен беше в Украйна, за да заснеме документален филм за очакваната тогава агресия. Той се срещна с президента на Украйна Володимир Зеленски и представители на украинското правителство. 

След началото на руското нахлуване, холивудския актьор и кинодокументалист беше принуден да напусне страна, като преживя лично съдбата на първите украински бежанци към Полша. Той тръгна със стотиците украински жени, деца и възрастни хора и измина с тях пеш разстоянието от Киев до полско-унгарската граница.

Много холивудски знаменитости изразиха подкрепата си за Украйна. Мила Кунис и Аштън Къчър създадоха фонд и за няколко седмици събраха и дариха $ 35 милиона за украинските бежанци. Призивът на Арнолд Шварценегер срещу войната в YouTube събра милиони гледания и предизвика „опровержение“ от страна на Кремъл. Шон Пен обаче е първият, който пряко участва в помощта за украинския народ. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: