Приходите от електронната продажба на дървесина надхвърлиха 121 млн. лв.

Приходите от електронната продажба на дървесина надхвърлиха 121 млн. лв. Снимка: pikist.com

Платформата осигурява пълна прозрачност на целия процес, като е осигурен достъп на всички регистрирани дървопреработвателни компании от страната

Платформа за провеждане на електронни търгове за продажба на дървесина отчете над 121 млн. лв. реализирани приходи. С нея работят 3 от шестте държавни горски предприятия, които продават дървесина, добита от държавните горски територии. Това са Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП), Северозападното държавно предприятие (СЗДП) и Североизточното държавно предприятие(СИДП). 

Само за последните 6 месеца, общият размер на реализираните приходи от електронни търгове надхвърли 40 млн. лв. Трите горски предприятия са реализирали близо 20 млн. лв. повече приходи от увеличението на цената, следствие на използването на платформата. 

От пускането в експлоатация на платформата през 2016 г. до сега са проведени близо 2100 електронни търга. Средният брой стъпки за наддаване на търг е 13, а най-оспорваният търг е бил с  417 стъпки за наддаване.

„Изградената платформа за електронна продажба на дървесина елиминира възможността за субективна намеса при търговете и порочната практика участниците предварително да договарят цената“, каза изпълнителният директор на „Информационно обслужване“ АД Ивайло Филипов. По думите му е постигната пълна прозрачност на целия процес, като е осигурен достъп на всички регистрирани дървопреработвателни компании от страната. 

Участниците имат възможност да участват в електронния търг от всяка точка на България и по всяко време. За участие е необходим единствено Квалифициран електронен подпис (КЕП). Цялата документация е изцяло в електронен формат, а системата осигурява висока степен на защита от подмяна и/или загуба на оферти и документи. 

С помощта на интегрираната услуга за удостоверяване на време и съдържание Time Stamp се гарантира достоверността на документите и подадените оферти от участниците в платформата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: