България спира да купува газ от "Газпром"

България спира да купува газ от "Газпром" Снимка: austaxpolicy.com

България ще се откаже от руския газ, след като изтече действащият договор с "Газпром"

България ще се откаже от руския газ, след като изтече действащият договор с "Газпром". Страната ще търси алтернативни източници на газ и ще се надява на единен договор за страните от Европейския съюз, заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

Това съобщи самият Василев по БНР.

"Има алтернативи. Стари тръби от трансбалканския поток. Там имаме капацитет от около 20 милиарда куб. м. и може да се използва и в двете посоки, имаме нужда от 3 милиарда куб.м. Има доставки от Катар, Алжир. Това е общоевропейска стратегия. Следващите 1-2 седмици ще се обсъди на европейско ниво създаването на общ газов договор за целия ЕС. Очакваме през лятото този механизъм да заработи", каза Асен Василев в интервю за Българското национално радио.

Според него България има алтернативни източници на енергия, включително доставки от Катар и Алжир. Освен това българското правителство планира да използва съществуващата инфраструктура на Гърция и Турция за закупуване на втечнен природен газ и да увеличи вноса от Азербайджан, който вече експортира газ за страната.

В момента България внася почти целия газ от Русия. Договорът за доставка на газ от "Газпром" приключва през юли 2022 година.

По-рано САЩ забраниха вноса на руски енергоносител. Великобритания заяви, че ще се откаже от руския петрол до края на 2022 г. Европейският съюз също така съобщи, че планира да намали обема на покупките на руски газ в отговор на военната операция в Украйна.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: