Мощно земетресение с магнитуд 7,3 разтърси днес Япония

Мощно земетресение с магнитуд 7,3 разтърси днес Япония Снимка: regnum.ru

В Япония е обявено предупреждение за цунами след земетресение с магнитуд 7,3

Силно земетресение разтърси североизточната част на Япония, съобщи ТАСС, позовавайки се на главното метеорологично управление на страната.

Както се отбелязва, магнитудът на труса е бил 7,3. Епицентърът е на дълбочина 60 километра. Земетресението е усетено в северните и североизточните райони на Япония, както и в Токио.

В страната е обявено предупреждение за цунами. Сеизмолозите прогнозират, че първите вълни ще достигнат префектурите Мияги и Фукушима на североизточното крайбрежие след 10-15 минути. Местните жители са помолени да не се приближават до бреговата линия.

Все още няма информация за жертви и разрушения.

На 11 март 2011 г. Япония претърпя най-силното земетресение в историята си с магнитуд 9,1, което предизвика цунами. Тогава от стихийното бедствие пострадаха и североизточните префектури, в това число Фукушима и намиращата се там АЕЦ "Фукушима-1". В резултат на земетресението в централата се повреди охладителната система на реакторите, което доведе до нарушаване на херметичността на конструкциите и радиоактивно замърсяване на района.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: