Сорос: Нападението на Русия срещу Украйна стана началото на Третата световна война

Сорос: Нападението на Русия срещу Украйна стана началото на Третата световна война Снимка: https://pixabay.com/

Според Сорос Путин „реши да накаже Украйна за нейната съпротива и започна да действа без никакви задръжки"

Джордж Сорос заяви това в статията си, публикувана от Project Syndicate.

Според Сорос тази война има потенциала да унищожи нашата цивилизация.

В статията се казва, че преди инвазията руският президент Владимир Путин и китайският президент Си Дзинпин публикуваха документ, в който декларират тясно партньорство между двете страни.

Бях изненадан, че Си явно дава картбланш на Путин да нахлуе и да започне война срещу Украйна“, каза Сорос.
 

"Путин, с подкрепата на Си, продължи да преследва мечтата на живота си с невероятна бруталност. Путин скоро ще навърши 70 години и той чувства, че ако иска да остави следа в руската история, трябва да действа сега или никога", се казва в статията.

Според Сорос Путин възнамерява да стане цар за Русия и сега явно е загубил връзка с реалността“.

"Не познавам Путин лично, но наблюдавам издигането му много внимателно и знам, че е безмилостен. Той превърна чеченската столица Грозни в руини, а сега заплашва да направи същото с украинската столица Киев", пише финансистът.

Според Сорос Путин е очаквал рускоговорящите украинци да приветстват руските войници с отворени обятия, но греши.

„Той [Путин – ред.] реши да накаже Украйна за нейната съпротива и започна да действа без никакви задръжки. Той хвърли цялата руска армия в битка и игнорира всякакви правила на войната“, казва Сорос.

Според него не е изключено Русия да загуби тази война, тъй като западните партньори доставят на Украйна отбранителни оръжия.

"Междувременно Си изглежда е осъзнал, че Путин е излязъл от релсите... Си се обади на френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц и каза, че подкрепя техните мироопазващи усилия. Той иска максимална сдържаност в тази война, за да предотврати хуманитарна криза. Няма гаранция, че Путин ще се поддаде на желанията на Си. Можем само да се надяваме, че Путин и Си ще бъдат отстранени от власт, преди да унищожат нашата цивилизация", завършва Сорос.

Със съкращения от: project-syndicate.org/commentary/putin-ukraine-world-war-3-risk-by-george-soros-2022-03

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: