Квашневски: Светът е изправен пред трета световна война

Квашневски: Светът е изправен пред трета световна война

Бившият полски президент Александър Квашневски смята, че предвид настоящата геополитическа ситуация светът е на ръба на Трета световна война

Той изрази това мнение в интервю за Polsat News.
 

Според  Квашневски началото на военната операция на Русия в Украйна бележи края на една епоха и началото на друга, непозната епоха.

Бившият президент на Полша обърна внимание на факта, че безредиците на границата между Сърбия и Косово също оказват негативно влияние върху стабилността в света.

В тази връзка той смята, че Третата световна война може да започне "още утре". В същото време той отбеляза, че самият факт на конфликт от такъв мащаб е ужасен.

Александър Квашневски смята, че от една страна е Русия, която „държи в ръцете си Беларус“, а от друга – „обединен Запад, ръководен от президента Байдън“. Има и Китай, който предявява претенции към Тайван, добавя бившият президент. Според Квашневски Пекин възприема изчаквателен подход и наблюдава отслабването на Русия.

„Слабият съсед е добра новина за тях“, заключи той.

Предположението, че конфликтът в Украйна може да доведе до трета световна война, беше изразено преди това от лидери на други държави. В средата на март това обяви 45-ият президент на САЩ Доналд Тръмп. Сегашният американски президент Джо Байдън отбеляза, че САЩ няма да воюват с Русия в Украйна заради заплахата от трета световна война.

https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2022-12-29/aleksander-kwasniewski-w-gosciu-wydarzen-ogladaj/?ref=aside_najnowsze

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: