Цените на бензина чупят рекорди в цяла Европа

Цените на бензина чупят рекорди в цяла Европа Снимка: https://pixabay.com/

Цените на бензина поставят рекорди в Европа: ръст във Франция - от 1,82 до 2,09 евро, в Италия - до 2,2 евро

Санкциите срещу Русия, включително оттеглянето на западните петролни компании и натиска за спиране на купуването на руски петрол, се отразиха на цените на бензина в цяла Европа, като цените на горивата достигнаха рекордно високи нива и властите се опитват спешно да предприемат действия, но засега не много успешно.

За редица държави цената проби психологическата граница от 2 евро, като само за седмица-две скочи значително. Само преди няколко седмици литър  95 струваше 1,82 евро във Франция, а днес вече е 2,09. Италия отбеляза 20% скок за същия период. Сега един литър бензин в центъра на Рим  струва  2,1-2,2 евро.

В италианския интернет се въртят мемове, сравняващи цената на виното и автомобилното гориво: снимка показва цената на бутилка червено от 1,29 евро в акция в един от супермаркетите. „Ние преминахме от „ако шофирате, не пийте“ към „пийте, не шофирайте“, гласи надписът.

 

На същото   ниво са цените в Испания и Германия. По данни на общогерманския автомобилен клуб ADAC подобно бързо покачване на цените на горивата се наблюдава за първи път в историята на страната. Експертите говорят за "украинския фактор" и прогнозират увеличение до 3 евро за литър в обозримо бъдеще.

В Обединеното кралство за рекордни показатели съобщава Британската асоциация на автомобилистите RAC. Един литър сега е около $2,1. Ежедневното увеличение на цените на дизела като цяло е най-голямото регистрирано от 2000 г. Анализатори твърдят, че на фона на покачващите се цени на горивата на едро, по-нататъшно покачване на цените през следващите дни е неизбежно.

Гръцките медии също прогнозират поскъпване до 2,5 евро за литър до края на седмицата. В четвъртък на бензиностанциите вече беше почти 2,2 евро.

Социалните мрежи активно критикуват правителството на Кириакос Мицотакис и публикуват много карикатури. На една от тях има туба с бензин с логото на известната френска модна къща и надпис "Луи Бидон".

Тъй като тази ситуация не устройва властите, те вече търсят начини да я смекчат. Опозиционната Социалдемократическа партия на Австрия се застъпва за временно премахване на ДДС. Това би позволило на потребителя да спести около 30 цента на литър, което ще струва на държавата 800 милиона евро годишно.

В Босна и Херцеговина акцизите върху петролните продукти бяха отменени за шест месеца, а в Черна гора те ще бъдат намалени.

Полското правителство дори постигна намаляване на цените чрез редица целеви мерки, включително намаляване на данъчната тежест за търговците на едро и дребно. Въпреки това цената на бензин 95 се повиши с 15% за месеца, а дизеловото гориво с 19%. Въпреки че първият се поддържа на ниво от 1,3 евро за литър, което е значително по-ниско от другите страни. Но не му остава много, за да достигне историческия максимум – това са 1,44 евро.

В Чехия сегашните 1,8 евро за литър вече се превърнаха в исторически максимум. Правителството на страната иска да се опита да промени ситуацията, като елиминира добавянето на биодобавки към горивото и премахването на пътната такса за леки, лекотоварни и товарни автомобили с тегло до 12 тона.  

У нас

Бензин 95 днес може да се намери в ценовия интервал от 2,55 до 3,14 лв./л.

Дизел  - от 2,62 до 3,25 лв./л, а пропан бутан - от 1,36 до 1,80 лв./л.  

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: