Руското външно министерство разказа за последиците от западните санкции

Руското външно министерство разказа за последиците от западните санкции Снимка: РИА Новости

От тях ще пострада световната икономика

Заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Панкин заяви в реч на Красноярския икономически форум, че световната икономика ще пострада от антируските санкции на Запада, така че в един момент той ще трябва да се откаже от тях, съобщава 1prime.

"Ако ситуацията около Русия се ожесточи... при тези условия ще пострада световната икономика, ще пострадат глобалните икономически процеси. Може да се шуми и да се прилагат драконовски мерки за определено време, но след това ще се наложи да се откажат от тях, защото това ще струва скъпо", каза той.

Панкин отбеляза, че в условията на западните санкции ще се открият нови вътрешни възможности, които трябва да се използват.

"Невъзможно е да ни изолират напълно ... Разбира се, вероятно за нас условията ще се ожесточат, но ще се отварят и вътрешни възможности, които трябва да се използват", каза той.

По-голямо внимание в тази връзка ще бъде отделено на развитието на регионите на Сибир, добави Панкин.

Той добави, че санкционният натиск на Запада трябва да бъде преживян, много ще зависи от дипломатическата работа на Русия.

"Това, което виждаме сега, са всевъзможни поправими пречки в банковата, финансовата, кредитната и други сфери. Вероятно този момент просто трябва да се преживее, много зависи от дипломацията - руската и не само руската", каза той.

Според него Русия не се отказва от икономическото сътрудничество със Запада, но акцентът ще бъде пренесен върху евроазиатското сътрудничество.

"Въпреки че ние не се отказваме от сътрудничеството със Запада, сс Западна Европа, но ще има изместване на акцентите върху евразийското сътрудничество", поясни той.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: