Пред втория кръг от преговорите между Русия и Украйна, разрушенията продължават

Пред втория кръг от преговорите между Русия и Украйна, разрушенията продължават Снимка: uggcozy.com

Както беше предвидено, днес трябва да продължат преговорите между украински и руски официални предствители в Беларус.

„Ако преговарящите не искат да сме в НАТО, имаме нужда от гаранции за сигурност“, каза украинският президент Владимир  Зеленски. Според него "ако Украйна падне, руските войски ще бъдат на границите на НАТО". Той поиска пълно прекатяване на огъня, докато текат разговорите. 

Вместо това, „Беларуските войски са приведени в повишена бойна готовност и са съсредоточени в най-близки райони до границата с Украйна“, се казва в изявление на Украинското министерство на отбраната във Facebook

Вчера украинското разузнаване отбеляза "значителна активност" на самолети в граничната зона и колони превозни средства с храна и боеприпаси, а беларуският лидер Александър Лукашенко е поискал от Владимир Путин да разположи допълнителни ракетни комплекси С-400 западно от Минск, „за защита на територията на Беларус”, предаде Reuters. 

"Военни и цивилни цели в Украйна са систематично обстрелвани от територията на Беларус от началото на руската инвазия. Има вероятност в близко бъдеще Беларус да подкрепи руските нашественици", предупреди Украинското министерство на отбраната.

„Руските въздушно-десантни войски кацнаха в Харков... и нападнаха местна болница. Битката с нашествениците продължава“, се казва в изявление на  украинската армията в Telegram. 

Харков, град с около 1,4 милиона души е цел за руските сили, от самото начало на инвазията. „На практика в Харков не останаха райони, където още не е ударил артилерийски снаряд“, каза в изявление в Telegram съветник на украинския вътрешен министър и допълни, че вчера след въздушен удар е избухнал пожар в казармата на училището за летци в града 

В Херсон на Черно море, за една нощ руските сили са поели контрола над жп гарата и пристанището. В Мариупол, пристанище на Азовско море, при пожар, предизвикан от руска атака, са ранени над 100 души, съобщават украински медии.

Вчера в Бородянка, на 50 км. от Киев, руски въздушни удари са унищожили две жилищни сгради, според съобщение с видео на заместник-министъра на външните работи на Украйна Емине Джапарова, Кадрите показват частично разрушени сгради с апартаменти в пламъци.

Вчера беше бомбардирана и телевизионната кула в Киев. Загинаха петима случайни минувачи до близо разположения мемориал Бабий Яр, други пет са ранени, заявиха украинските власти, а президентът Владимир Зеленски се обърна към световната общност с упрек: „Какъв е смисълът 80 години да се повтаря „никога повече“, ако светът мълчи, когато бомби отново падат в Бабий Яр? Историята се повтаря".

На този фон някакви резултати от преговорите изглеждт малко вероятни.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба в телефонен разговор с китайския си колега Уан Ий е призовал за съдействието му Пекин да използв връзките си с Москва, за да спре руската военна инвазия, предаде Reuters, позовавайки се на изявление на украинското външно министерство. В него  се твърди, че Уан Ий е изразил съжаление за войната и е казал, че Пекин е готов да положи всички необходими усилия, за да помогне да се сложи край на кризата по дипломатически път.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: