Кремъл обяви, че ще преодолее западните санкции

Кремъл обяви, че ще преодолее западните санкции Снимка: newspostalk.com

Владимир Путин се срещна с висши финансисти, за да обсъдят икономическите сътресения от петдневната война.

„Западните санкции срещу Русия са трудни, но страната ни има необходимия потенциал да компенсира щетите. Икономическата реалност се промени значително, нека го кажем по този начин“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред журналисти. Той добави, че „Русия от доста дълго време систематично се подготвя за възможни санкции, включително най-тежките, пред които сме изправени в момента“. 

По негови думи, днес на среща с ключови министри Путин е работил по икономически въпроси. Първите сигнали от това работно заседание са за разгорещена и гневна реторика от страна на руския президент.

"Поканих ви да обсъдим икономически и финансови въпроси... като се имат предвид санкциите, които така наречената западна общност - империя на лъжата, както я нарекох, се опитва да приложи срещу нашата страна", цитира встъплението на Путин пред финансовите експерти Тhe Мoscow Тimes.

Тежкото финансово наказание, наложено от Запада, вкара рублата в пропаст, като в обедната търговия руската валута се понижи с 20% спрямо долара, а фондовата борса в Москва остана затворена за деня. Банки и обменни бюра търгуват долара и еврото с 50% до 100% по-високо от официалния кус

Санкциите, насочени срещу руския финансов сектор, имат за цел да объркат сметките на Кремъл, но руските войници продължават атаката си в Украйна от север, изток и юг. Силите на Киев,  оборудвани със западно въоръжение, засега отблъскват руската офанзива, ден след като Путин нареди висока бойна готовност за ядрените сили на Русия.

На въпрос дали Кремъл и военното командване на Русия са доволни от инвазията досега, Песков каза: "Не мисля, че сега е моментът да говорим за някакви резултати от операцията или за нейната ефективност. Трябва да изчакате завършването й".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: