Първи реакции след като Русия призна независимостта на креатурите си в Донбас (обновена)

Първи реакции след като Русия призна независимостта на креатурите си в Донбас (обновена) Снимка: republicworld.com

Съгласно указите, подписани от Путин, в самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики се настаниха руски войски, за да изпълняват т. нар. от него "миротворчески функции".

Решението му поражда опасения, че руските „миротворци” скоро може да преминат украинската граница

Късно снощи ООН свика съвета за сигурност заради действията на Москва, която беше обвинена в нарушаване на международното право, съобщи ВВС. 

Премиерът на Австралия и американският посланик в ООН заявиха, че е "глупост" да се представя разполагането на войски в двете територии като "опазване на мира". 

Посланикът на Русия в ООН обвини Украйна в агресия и настоя, че страната му все още е отворена за дипломатическо решение на кризата – твърдение, което на практика Владимир Путин отрече с акта си.

В обръщението си към руснаците руският президент обяви Украйна за изкуствено създадена от болшевиките държава, респ. нация, без собствена история и даде да се разбере, че поправя историческа грешка със 100-годишна давност. Тази му позиция може да развърже ръцете на други лидери със сходно мислене и да предизвика редица въоръжени конфликти. Според политически анализатори Балканите са една от възможните зони за реваншистки стъпки по примера на Руската федерация. 

Президентът на Украйна Владимир Зеленски в късна реч снощи каза, че Украйна не се страхува и няма да даде нищо на никого.

Западните лидери остро осъдиха стъпката на Владимир Путин и първата им реакция е пристъпване към санкции. 

САЩ вече ги наложиха срещу двете новоизлюпени републики и забраниха на американски граждани да извършват всякакви инвестиции, търговия или финансови операции там. Джо Байдън предупреди, че следва и по-мащабен пакет санкции. Заместник-съветникът по национална сигурност на САЩ и международна икономика Далип Сингх предупреди, че Русия ще се превърне в "международен парий" , ще остане "изолирана от глобалните финансови пазари и ще бъде лишена от най-сложните технологични ресурси“. Той прогнозира „интензивно изтичане на капитали, нарастващ натиск върху руската валута, нарастваща инфлация, по-високи разходи по заеми, икономическо свиване и ерозия на производствения капацитет“.

Еманюел Макрон също поиска от Европа целенасочени санкции срещу Русия. Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън ще председателства днес заседание на правителствената комисия по извънредни ситуации, за да се договори за значителен пакет от санкции срещу Руската федерация и новите ѝ попълнения.

Турция също осъди действията на Москва.  "Виждаме това решение на Русия като неприемливо. Повтаряме нашия призив за здрав разум и зачитане на международното право от всички страни", каза турският президент Реджеб Тайип Ердоган, цитиран от breakingthenews.net.

Единственият признак за реакцията на Китай за момента е, че в съобщенията си държавната новинарска агенция Синхуа поставя в кавички определенията „държави” и „независими републики” за двата проруски анклава. Новината за указа на Путин не е в хедлайна. Към същия правопис се придържа и Sauth China Morning Post. Изданието съобщава, че Китай се въздържа да вземе страна между Русия и Украйна въпреки натиска от страна на САЩ. 

Белият дом потвърди, че държавният секретар на САЩ Антони Блинкен днес е разговарял с китайския външен министър Уан Ий за агресията на Русия. Пратеникът на Китай в ООН призова всички страни да проявят сдържаност и да избягват всякакви действия, които ескалират напрежението.

Вчера руската рубла отново падна и се разменяше за над 90 рубли за евро. Руски правителствени медии твърдят, че след указа на Путин падането ѝ се е забавило, но не скриха, че продължава. 

Руският фондов пазар се срина до нива, които надминаха срива от 2008 г. Акциите на Сбербанк паднаха с над 21%, на „Яндекс” – с 19%, на „Газпром” – с 11%. Падането продължава и днес, с изключение на акциите на „Роснефт”, които отбелязаха 2.7% повишение, съобщи "Интерфакс".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: