Поредна седмица на напрежение около Украйна (обзор)

Поредна седмица на напрежение около Украйна (обзор) Снимка: businessinsider.com

Днес Русия блокира въздушното пространство над Азовско море.

Въпреки това, в два дълги телефонни разговора с френския президент Еманюел Макрон вчера, Владимир Путин е заявил, че разрешаването на кризата с дипломатически средства остава приоритетен вариант за Русия. Макрон е предложил Владимир Путин и Джо Байдън да се срещнат, за да обсъдят ситуацията, което руският президент е приел за възможност, съобщи ВВС. 

След телефонен разговор с Макрон в ранните часове днес Джо Байдън също е изразил принципно съгласие за среща на върха с руския си колега. От Белия дом казаха, че това може да се случи, само ако Русия не нападне Украйна. От офиса на Макрон съобщиха, че подробностите за възможния разговор ще бъдат обсъдени на среща между държавния секретар на САЩ Антони Блинкен и руския външен министър Сергей Лавров в четвъртък.

Нагнетявайки напрежението, в събота Москва проведе изпитания на руски ракети с ядрен капацитет. Владимир Путин и гостът му от Беларус Александър Лукашенко наблюдаваха от Кремъл поредната демонстрация на сила с хиперзвукови, крилати и балистични ракети, пише The Moscow Times. 

През последните дни Москва съобщи, че приключва военните учения и изтегля войските си от територии вблизост до Украйна. Западните сили обаче смятат, че Русия просто прикрива дислокация, а Беларус обяви, че планираният за 20 февруари край на ученията с 30 000 руски войници на беларуска територия се отлага, заради напрежението в Донбас.

Киев съобщи, че в събота двама украински войници са загинали при атака в Донбас. В разговор с Еманюел Макрон същия ден украинският президент Владимир Зеленски каза, че няма да отговори на провокациите, но в речта си пред Мюнхенската конференция по сигурността призова Запада да осигури на Украйна гаранциите за мир, обещани ѝ преди 20 години, когато страната се отказа от ядреното си въоръжение.

Служители на САЩ и ЕС заявиха, че според тях Москва се опитва да изфабрикува претекст за офанзива, чрез публикуване на фалшива информация за насилие в контролираните от сепаратисти анклави в Източна Украйна.

„Местните жители в Донецк съобщиха за спокойствие въпреки руските твърдения“, информира говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс. „Властите просто ни манипулират”, казват жители на Донбас и не вярват на пропагандата, не смятат Украйна за враг, не искат да се евакуират и още по-малко да воюват, пише theins.ru 

Ситуацията на нестабилната фронтова линия между украинската армия и подкрепяните от Русия сепаратистки райони се е влошила драматично, заявиха международни наблюдатели от европейския орган за сигурност ОССЕ, като само в събота са отбелязании 1500 нарушения на примирието в Донецк и Луганск. В същия ден дузина минохвъргачки са обстрелвали позиция, разположена на няколкостотин метра от обявена среща на министъра на вътрешните работи на Украйна с журналисти.

Москва и проруските сепаратисти в Донбас обвиниха Киев, че планира нападение, за да си върне регионите - твърдение, което Украйна яростно отрече, а западни политици с лични впечатления също отхвърлиха. 

Германия и Франция отново призоваха гражданите си да напуснат Украйна. НАТО и Брюксел заявиха, че преместват персонал от Киев в Лвов, в западната част на страната. От днес до края на февруари авиокомпаниите Lufthansa и Austrian Airlines спират полетите си до Киев и Одеса, но ще обслужват линиите си до Западна Украйна. 

След все по-активните призиви на руски интелектуалци, военни и общественици срещу война с Украйна, в неделя Москва задържа двама правозащитници, споделящи същата позиция, съобщи theins.ru. 

Междувременно растат тревогите в Молдова от подобно развитие, след като Москва вече 30 години не изтегля въоръжението си от бившата съветска република, нарушавайки международни споразумения, пише DW. Русия ежегодно провежда съвместни учения в отцепилата се непризната проруска Приднестровска молдовска република – още един възможен фронт на границата с Украйна.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: