Санкциите на Евросъюза срещу Русия ще засегнат нейния енергиен сектор

Санкциите на Евросъюза срещу Русия ще засегнат  нейния енергиен сектор Снимка: https://pixabay.com/

Санкциите срещу Русия ще засегнат руския енергиен и високотехнологичен сектор, заяви председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен

В същото време ЕК запазва надежда за дипломатическо уреждане на кризата около Украйна.

„Вече се договорихме за строги санкции срещу Русия, които ще включват ограничения върху енергийния сектор и високите технологии“, каза  фон дер Лайен на конференцията по сигурността в Мюнхен (цитирана от ТАСС).

Урсула фон дер Лайен също каза, че украинската криза е създадена от Русия и нарече ситуацията „най-мрачните дни в Европа след Студената война“.

Bloomberg, позовавайки се на свои източници, съобщи, че ЕС обсъжда изключения за ограниченията върху руската енергетика, тъй като някои страни се опасяват, че това ще навреди на техните икономики.

Санкции срещу Русия ще бъдат наложени в случай на военна инвазия в Украйна. Западните страни твърдят, че Русия ще нахлуе в Украйна "много скоро", но Кремъл многократно отрича  тези планове.

Владимир Путин каза предния ден, че ограничения  във всички случаи ще бъдат въведени и ще намерят причина за тях. Също тази седмица ситуацията в Донбас ескалира, страните в конфликта се обвиняват взаимно в обстрел.

Самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики започнаха евакуацията на жителите си в Русия, а също така обявиха всеобща мобилизация.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: