Всеки ден в Турция протестират

Всеки ден в Турция протестират Снимка: pixabay.com

От четири години тези, които бяха уволнени без причина, протестират.

След неуспешния опит за преврат на 20 юли 2016 г. Ердоган обяви извънредно положение и започна да „прочиства" страната от предполагаеми терористи. Същевременно президентът с декрет освободи около 125 хиляди държавни служители по обвинението, че са свързани с движението на Фетхуллах Гюлен. Именно на него се приписва организирането на опита за преврат.

33-годишната Боскурт вече три години и половина се събира ежедневно със съмишлениците си пред Паметника на човешките права в Анкара. Бронзовата фигура е на замислена жена, която държи в ръце Всеобщата декларация за правата на човека. Пространството около паметника традиционно е място за срещи на граждани, които настояват за повече права и свобода.

Полицията прави всичко възможно да попречи на протестите, в които участва Боскурт. Паметникът многократно е бил блокиран от полицията, а Боскурт е била задържана. Поне засега не са й били повдигани обвинения.

Назан Боскурт е особено възмутена от това, че конкретни основания за освобождаването й така и не са назовани. При това тя не е единствената - хиляди бивши държавни служители се оплакват, че уволненията им не са били аргументирани.

През юли 2017 г. турското правителство създаде специална комисия, която да разследва оплакванията. На вниманието й бяха внесени над 120 хиляди молби за преразглеждане, като едва 12 200 или около 10 процента от уволненията са отменени и засегнатите са се върнали на работа.

Правните експерти отправят остри критики към комисията. Професорът по административно право Метин Гюндай казва, че тя не е независима. И обяснява защо: нейните членове се назначават от президента. Освен това по време на процедурата засегнатите нямат право да се защитят пред членовете й. Според Гюндай комисията е просто фасада.

И Назан Боскурт не е върната на работа. „Молбата ми беше отхвърлена. Но аз въобще не вярвам на комисията." Тя смята, че аргументацията на институцията е абсурдна. „Моето освобождаване се оправдава с разследвания срещу мен през 2018 и 2019 г., а аз бях освободена през 2017-а." Назан Боскурт ще продължи да се бори и призовава всички, изпаднали в нейното положение, да направят същото. 


 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: