При хакерската атака на Twitter са засегнати личните профили на 36 потребители, включително холандски политик

При хакерската атака на Twitter са засегнати личните профили на 36 потребители, включително холандски политик

„Похитени" са били профилите на Илон Мъск, Бил Гейтс, Кание Уест, Джо Байдън, Уорън Бъфет, Майкъл Блумбърг и други влиятелни личности. Общият брой на засегнатите потребители е 130.
От 130 засегнати акаунта хакерите са успели да публикуват през 45 от тях. Изтеглили са личната информация на 9 потребители, а са имали достъп до имейл адресите и телефонните номера на всички засегнати. 

Този четвъртък Twitter излезе с изявление, че киберпрестъпниците са имали достъп до личните съобщения на 36 души в социалната мрежа, като сред тях има и действащ холандски политик. Според публикация на Wall Street Journal засегнатият политик е Геерт Уилдерс, познат още като „холандския Доналд Тръмп". Засега няма данни за други политически фигури, чиито лични съобщения да са били разкрити. 

Смята се, че зад атаката стоят млади, действащи самостоятелно един от друг хакери, които са искали да се домогнат до профили с голям брой последователи. 

След като са установили контрол над профилите, киберпрестъпниците са разпространявали спам съобщения за печалба с криптовалута с линк за дарение към съобщението. Въпреки че Twitter е реагирал бързо и е блокирал до час всички действащи подсигурени акаунти, за да се предотврати разпространението на спама, след атаката са регистрирани 355 транзакции с нетна стойност от малко над 118,365 хил. долара.


Още по темата във

facebook