Конвоят на свободата се разраства в международен план (обзор)

Конвоят на свободата се разраства в международен план (обзор) Снимка: Еuronews

Европейските версии на протеста на канадските шофьори на камиони определиха целта си: „Блокирайте Париж!“

В четвъртък премиерът на Канада Джъстин Трюдо свика кризисно съвещание на кабинета, за да обсъдят как да прекратят пътната блокада, която вреди  сериозно на канадската икономика. Смята се, че е наложително "разгръщането на всички необходими федерални ресурси", за да се върне ситуацията "под контрол".

Протестите, които блокираха Отава, навредиха на търговията на Канада със САЩ. Мостът „Амбасадор”, който е основен сухопътен коридор между двете страни, почти седмица е блокиран от протестиращи щофьори на камиони, което пресича търговски обмен на стоки с ежедневна стойност около $400 милиона

Губернаторката на Мичиган (САЩ), Гретчен Уитмър настоя в изявление Канада да отвори трафика по моста „Амбасадор”, защото блокирането на този кръстопът между Детройт (САЩ) и Уиндзор (Канада) има "значително въздействие" върху работниците от автомобилния, производствения и селскостопанският сектор в Мичиган, които "търпят ефекта". 

Властите се опитват да решат проблема със законови средства. Вчера от 19:00 местно време влезе в сила съдебно разпореждане за край на блокадата на моста. Решението е отговор на жалбата на гр. Уиндзор и  Асоциацията на производителите на автомобилни части, които твърдят, че губят до $ 39 милиона на ден заради конвоя.

В западната канадска провинция Алберта шофьори на камиони близо две седмици периодично блокират граничния пункт Coutts, жизненоважен за транспорта на добитък и месни продукти. Фермери и шофьори на камиони в щата Манитоба започнаха подобни действия и на граничния пункт Emerson в централна Канада.

Трюдо потвърди, че правителството му поддържа координация с правителството на САЩ, което вече предложи на Канада помощ и ресурси за прекратяване на блокадите по всички гранични пунктове. Според Белия дом нарастващата криза вече е причинила намаляване на производството на автомобили.

Хаосът в канадския транспорт заплашва да се разпространи и в други части на света. Вчера в Нова Зеландия хиляди протестиращи за четвърти пореден ден окупираха околностите на парламента в Уелингтън, в знак на протест срещу задължителните ваксинации. Многохиляден е днешният "Конвой за Канбера" и в столицата на Австралия, но без камиони и превозни средства.

Властите в Париж и Брюксел забраниха действия за иницииране на „Европейски конвой на свободата”. В сряда няколко конвоя все пак потеглиха от Ница, Байон и Перпинян, за да се съберат във френската столица и след това да се придвижат към Брюксел. 

В своя заповед френската полиция се противопостави на „неразрешената демонстрация“ и заяви, че няма да допусне блокиране на Париж. Опасявайки се от проблеми с обществения ред, службите на реда припомниха, че организирането на незаконен протест се наказва с шест месеца затвор и глоба от € 7500, а прекъсването на пътния трафик води до две години затвор и глоба от € 4500. 

От полицията посочиха, че ще реагират "твърдо" на всяко евентуално оспорване на заповедта и обявиха, че ще създадат специална организация за избягване на блокади и задържане на онези, които игнорират разпоредбите. Властите са решени да не допуснат френските граждани да търпят неудобства и да се превърнат в заложници на протестиращите.

Анализатори коментират, че действията, които създават хаос в Северна Америка и Европа  се сблъскват и с трети фронт, освен Covid-19 и напрежението между западните страни и Русия. Мнозина поставят въпроса дали съвпадението е случайно, но се въздържат от отговор.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: