Руска художничка избра вкусен протест срещу инфлацията

Руска художничка избра вкусен протест срещу инфлацията Снимка: themoscowtimes.com

Евгения Сковарт направи портрет на министър председателя Михаил Мишустин от хранители продукти.

Избраните като изразни средства храни са на стойност 1028 рубли ($13.4) – сумата, с която са се увеличили ежемесечните разходи на средностатистическия руски гражданин през последната година, съобщава новинарският сайт Znak.com. 

Портретът е изработен от ежедневни храителни продукти като зеле, картофи, хляб и ориз, чиито цени са скочили заради инфлацията, а социалните помощи, предвидени от правителството, не покриват разликата. 

„Нямам илюзии, че премиеърътще повиши надбавките за пенсионерите като види на портрета си колко малко храна може да се купи с тях. Но се надявам поне да се засрами”, написа хдожничката в Инстаграм.

Произведеннието на изкуството не се превърна в прахосване на храна - „След като го завърших, портретът беше изяден!“, заяви Евгения Сковарт в поста си.

Дигитална версия на творбата ѝ се предлага на потенциални купувачи, като авторката ще дарява по-голямата част от приходите на благотворителни организации, които помагат на бедните и пенсионерите.

Русия е в период на рязко покачване на цените и лихвените проценти. Според последни официални данни инфлацията е 8,4% - най-високото ниво от шест години, но анализатори смятат, че реално е далеч по-висока. Доходите на населението са в стагнация, след като анексирането на Крим през 2014 г. предизвика икономически санкции срещу Москва. Последното противопоставяне на Русия със Запада заради натрупването на военни сили близо до Украйна заплашва да удари руската икономика още по-тежко, коментира  themoscowtimes.com.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: