В разгара на кризата с Украйна Путин е на Зимната олимпиада в Пекин (обзор)

В разгара на кризата с Украйна Путин е на Зимната олимпиада в Пекин (обзор) Снимка: ТАСС

Докато САЩ и НАТО подсилват отбраната на съюзниците си в Европа, а западните лидери се опитват да прозрат намеренията на Владимир Путин и да го насочат към преговори за деескалация на напрежението, той лети за Пекин, за да присъства на откриването на Зимните олимпийски игри.

Посещението на руския президент е знак за разширявнето на връзките между Русия и Китай и усилията им за координирана политика в условията на нарастващия натиск от западните държави и САЩ. Предстоящите разговори на Владимир Путин и китайския лидер Си Дзипин са първата им лична среща от 2019 г., която китайските и руски държавни медии тълкуват като силни отношения и партньорство между двете сили. 

Вчера в статия за китайската информационна агенция Синхуа Путин подчерта, че Москва и Пекин играят "важна стабилизираща роля" в глобалните въпроси и помагат за трансформирането на световните процеси в "по-справедливи и приобщаващи". Някои наблюдатели смятат, че Пекин следи внимателно действията на САЩ и техните съюзници в конфликта за Украйна, докато обмисля собствената си стратегия за Тайван.

В конферентна връзка с репортери Юрий Ушаков, съветник по външните работи на руския президент, обяви, че: „Пекин подкрепя исканията на Русия за гаранции за сигурност и споделя мнението, че сигурността на една държава не може да бъде гарантирана чрез нарушаване на сигурността на друга държава“.

В свое изявление посланикът на Москва в Испания Юрий Корчагин заяви: "Русия няма намерение да атакува Украйна". Според руския дипломат „единствените, които укрепват силовата си инфраструктура по границите на Русия, са страните-членки на НАТО“.

Междувременно Русия осъди решението на САЩ да изпрати допълнителни войски в Европа в подкрепа на съюзниците си. Вчера говорителят на Кремъл Дмитрий Песков призова САЩ да „спрат ескалацията на напрежението“ в Европа. Той заявяви, че новото разполагане на войски влошава ситуацията и прави руските опасения относно разширяването на НАТО на изток „абсолютно оправдани“. Руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко нарече дислокацията „разрушителна и неоправдана“ стъпка, която засилва напрежението и намалява възможностите за политическо решение. Той смята, че това ще "зарадва" украинските власти, които ще продължат да саботират споразумението от Минск "безнаказано".

От своя страна Пентагонът заяви, че американските войски няма да воюват в Украйна, а ще осигурят защитата на съюзниците на Вашингтон. Междувременно вчера в социалните медии се появиха снимки и видео, показващи руски и чеченски войски, артилерия и противовъздушни системи, разположени близо до Украйна.

НАТО предупреди в четвъртък, че разполагането на руски войски в Беларус е най-голямото след Студената война с предполагаеми мащаби 30 000 войници, вкл. Спецназ, изтребители Су-35, ракети „Искандер“ и противовъздушна отбранителна система С-400“.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещна с украинския президент Владимир Зеленски в четвъртък в опит да посредничи при кризата с Русия. Ердоган се надява да следва свой независим дипломатически път, като организира тристранна среща на върха на базата на силната си подкрепа за Киев и специалните си отношения с Владимир Путин.

Междувременно Украйна се опита да разведри перспективите на конфликта. Министърът на отбраната Алексей Резников каза в четвъртък, че нарушенията на примирието в Източна Украйна намаляват и от три седмици няма бойни загуби. Констатацията е в унисон с виждането на украинския президент Владимир Зеленски, който настойчиво призовава да не се разпалва паника, която вреди на украинския бизнес, но същевременно заяви, че ще увеличи отбранителните сили на страната, „за да има мир в Украйна”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: