Инфлацията в еврозоната достигна рекордни нива

Инфлацията в еврозоната достигна рекордни нива Снимка: https://pixabay.com/

Както анализаторите, така и банкерите очакваха инфлацията да бъде временна и прогнозираха спад на цените по-рано тази година, но сега е ясно, че прогнозите за забавянето и през януари са неточни

Инфлацията е проблем за всички европейски страни, тъй като през декември достигна нов връх от пет процента в еврозоната, докато повечето анализатори очакваха да се забави до 4,7 процента, пише Euronews.

В някои страни, като Великобритания например, тя достигна ниво, което не е регистрирано повече от три десетилетия, докато в Полша с ръст на цените от 8,6 процента беше счупен рекорд на двадесет години.

Енергията все още е най-важният фактор за поскъпването, тъй като в Европа нараства с 26% годишно. Добрата новина обаче е, че базовата инфлация, която изключва променливи фактори като храни, алкохол и тютюн, и наблюдавана отблизо от политиците на Европейската централна банка (ЕЦБ), остана стабилна на ниво от 2,6 процента.

Рекордната инфлация в еврозоната е голямо предизвикателство за Европейската централна банка, която въпреки всички анализи все още не е обявила промени в паричната политика под формата на повишаване на лихвените проценти.

Федералният резерв на САЩ (FED) отговори на повишаването на инфлацията с индикации, че има вероятност да увеличи основния си лихвен процент три пъти тази година, като прогнозите са, че това може да се случи за първи път през март.

Генералният директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева наскоро заяви, че всички страни са имали сходни парични политики през 2020 г., защото всички се борят с един и същ проблем - застинала икономика, но сега икономическата ситуация в страните е много различна .

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: