Китай ухажва Франция в опит да подобри връзките си с ЕС

Китай ухажва Франция в опит да подобри връзките си с ЕС Снимка: cgtn.com

Вицепрезидентът на Китай Уан Цишан проведе в четвъртък видеосреща с дипломатическия съветник на френския президент Еманюел Макрон.

Символично, Уан Цишан участва в срещата от държавната „Къща за гости Диаоютай” в Пекин, традиционно място за срещи на висши китайски лидери с много важни чуждестранни гости, съобщи RFI. А китайскта официална информационна агенция Синхуа цитира китайския президент, който изрази позицията, че „Отношенията между Китай и Франция поддържат здрав и стабилен темп на развитие“

Любезната формулировка е диаметрално противоположна на агресивните словесни атаки на Китай, които Франция трябваше да изтърпи, след като две френски междупартийни делегации на високо ниво посетиха Тайван. Тогава Пекин протестира категорично срещу мисиите, като държавният Global Times ги нарече „глупави“ и „опортюнистични“, подчертавайки, че те работят срещу интересите на Франция.

Китай беше притеснен и от участието на Франция във военноморските учения на Quad, стратегически съюз между САЩ, Япония, Индия и Австралия, амбициран да ограничи влиянието на Китай в Индо-Тихоокеанския регион, наричайки френското присъствие в ученията „публичност“ и „каскадьорство".

Но нещата се промениха, след като Обединеното кралство, САЩ и Австралия сформираха алианса Aukus, в резултат на което Канбера отмени в полза на САЩ сделка за френска подводница на стойност милиард долара. Коментарите в китайската преса подчертаха гнева на Париж, изтъквйки, че с Aukus САЩ „вдигат камък” срещу съюзник като Франция, но „ще си счупят краката“.

Пекин отчете положително и решението на Франция  да не пренебрегв Зимните олимпийски игри през февруари в Пекин и да не се присъедини към дипломатическия бойкот, иницииран от САЩ, Канада, Обединеното кралство и Австралия, към който последно се присъединиха Нидерландия и Дания. Но повратният момент в китайските приоритети настъпи на 1 януари, когато Франция пое председателството на ЕС.

Отношенията между Китай и ЕС се влошиха през последните две години, като Брюксел наложи санкциии на Пекин заради отношението към мюсюлманската общност на уйгурите в Синдзян, потискането на свободите в Хонконг и все по-враждебния тон към Тайван. В неотдавнашен политически документ Брюксел дори нарече Китай „системен съперник“.

От своя страна Китай е ядосан от Литва, която първо лобира пред Световната здравна организация за пълноправно членство на Тайван, после призова за бойкот на китайските мобилни устройства, а в края на миналата година позволи на самоуправляващия се остров да открие представителство в столицата Вилнюс – червен сингал за Китай, който счита Тайван за „своя неделима част”.

Сега обаче Уан Цишан казва, че Франция трябва да насочи другите страни в ЕС към „правилно разбиране и независимо развитие на отношения и сътрудничество с Китай“. Той добви още, че „Китай подкрепя европейската интеграция, развитието и растежа на ЕС”, както и идеята ЕС да играе по-голяма роля на международната арена.

„Без значение дали отношенията Китай - ЕС са в добри времена или се изправят пред трудности, тази политика няма да се промени", заяви в заключение китайският вицепрезидент.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: