Туркменистан ще гаси огньовете на „Вратата към ада”

Туркменистан ще гаси огньовете на „Вратата към ада” Снимка: explorersweb.com

Президентът на страната разпореди потушаването на горящия от десетилетия пожар в огромния газов кратер в пустинята Каракум.

Гурбангули Бердимухамедов иска газовото находище да бъде използвано по екологичен и здравословен начин, както и като част от усилията за увеличаване на добива и износа на газ.

Появата на горящия кратер Дарваза е обвита в мистерия. Мнозина смятат, че се е образувал, вследствие на провалила се съветска сондажна операция през 1971 г.

Но през 2013 г. канадският изследовател Джордж Курунис изследва дълбините на кратера и установи, че всъщност не може да се разбере как точно е започнал пожарът.

Според местни туркменски геолози огромният кратер се е образувал през 60-те години на миналия век, но е пламнал едва през 80-те години и от тогава е една от най-популярните туристически атракции в Туркменистан, която привлича хиляди туристи и любители на фотографията.

„Губим ценни природни ресурси, за които бихме могли да получим значителни печалби и да ги използваме за подобряване на благосъстоянието на нашия народ“, каза президентът в телевизионно изказване и инструктира съответните служби да "намерят решение за гасене на пожара".

Подобни опити са правени многократно, включително през 2010 г., когато Гурбангули Бердимухамедов пак беше разпоредил  на експерти да намерят начин да потушат пламъците и да уловят природния газ. През 2018 г. президентът официално преименува националната забележителност в „Сиянието на Каракум”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: