Унгария няма да се подчини на съда на Европейския съюз

Унгария няма да се подчини на съда на Европейския съюз Снимка: стопкадър Euronews

Будапеща няма да промени имиграционната си политика, въпреки решението на Европейския съд: той постанови, че някои унгарски закони са в противоречие с нормите на ЕС

Будапеща  се позовава на решението на Конституционния съд на страната, който признава приоритета на националното законодателство пред това, което  нарича "несъвършени норми на ЕС в определени области".

След такова решение на Конституционния съд, правителството разгледа ресурсите, с които разполагаме и стигна до извода, че няма да направим нищо за защита на границите си, ще запазим процедурата, която въведохме по-рано.

И дори Европейският съд да ни поръча да направим промени, ние няма да го направим. Няма да пуснем никого", каза унгарският премиер Виктор Орбан.

По-рано Съдът на Европейския съюз в Люксембург обяви за недопустим унгарския закон от 2018 г., който забранява на мигранти от страни, където животът и свободата им не са били застрашени, да търсят убежище в Унгария.

Същият унгарски закон предполага наказателно преследване за подпомагане на нелегални имигранти.

Спорът на Будапеща с ЕС за мигрантите продължава от доста време. От 2016 г. Унгария отказва да приема бежанци по квоти, установени от Европейския съюз, въпреки програмата за санкции, стартирана от Брюксел.

В Будапеща говорят за провал на европейската миграционна политика и настояват за приоритет на националното законодателство в тази област, докато ЕС разработи „ефективни механизми по въпросите на миграцията“, съобщи Euronews.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: