Австрия легализира правото на медицинско самоубийство

Австрия легализира правото на медицинско самоубийство Снимка: https://pixabay.com/

Австрийският парламент одобри закон, който позволява на хронично или неизлечимо болни хора да определят волята си и да вземат решение за самоубийство при строго определени обстоятелства

В четвъртък австрийските депутати одобриха новите правила с мнозинство, като само една от трите опозиционни партии гласува против. Промените станаха актуални, след като миналата година федералният съд отмени разпоредба в законодателството, която забранява всякаква форма на активна помощ на тези, които искат да се самоубият.

Алма Задич, министър на правосъдието на Австрия:

 „Всички ние искаме нашите близки и членове на семейството да се чувстват добре в края на живота си, за да могат да прекарат последните си години достойно и да получат необходимата подкрепа, от която се нуждаят. В същото време никой не трябва да избира начин да умре, когато има други възможности. Никой не трябва да избира този начин поради личен проблем, финансово положение или семейни причини."

Законът ще влезе в сила на 1 януари 2022 г. и ще уточнява основните правила. Той има за цел да предотврати злоупотреби. Хората, които искат да се възползват от тази възможност, ще трябва да се консултират с поне двама лекари и да изпратят молба за самоубийство до нотариус или адвокат. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: