Себастиан Курц обяви, че напуска завинаги политиката

Себастиан Курц обяви, че напуска завинаги политиката

Бившият австрийски канцлер Себастиан Курц обяви оттеглянето си от политиката и подаде оставка като председател на Австрийската народна партия (ANP)

35-годишният Курц обясни това решение с раждането на първото си дете. На 27 ноември се роди синът му Константин.

"Утре ще свикам заседание на партийния президиум и ще прехвърля правомощията си на председател на партията. През следващите седмици ще се оттегля от всички политически функции", каза Курц пред репортери. След като направи изявление, Курц напусна стаята, без да отговори на въпроси.


Новият лидер на ANP ще е министърът на вътрешните работи Карл Нехамер. Според австрийските медии той ще оглави и правителството.

През октомври 2021 г. Курц подаде оставка като австрийски канцлер във връзка с разследване за подпомагане на подкуп и злоупотреба с доверие, за което е заподозрян. Разследването смята, че Курц е участвал във финансирането на проучвания на общественото мнение и изготвянето на информационни материали за политическата си партия за сметка на бюджетни средства.

През ноември австрийският парламент го лиши от имунитета. Самият Себастиан Курц помоли съпартийците си да подкрепят искането на прокуратурата и каза, че възнамерява да докаже своята невинност.

Вземах грешни решения. Често действах според моите стандарти. Не съм светец или престъпник. Аз съм човек с недостатъци и слабости. И с нетърпение очаквам деня, в който да мога да докажа в съда, че обвиненията срещу мен са фалшиви" - каза Курц в емоционалната си реч.


В заключение  бившият австрийски канцлер обяви, че отива в болницата за жена си и първородното им дете.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: