Стоунхендж – тайните на човечеството от неолита

Стоунхендж – тайните на човечеството от неолита Снимка: stonenews.eu

Нови изследвания на мегалитната структура направиха зашеметяващо откритие за уменията на хората от каменната епоха.

Миналата година археолозите бяха шокирани, разкривайки нов слой от историческия пейзаж около Стоунхендж. Районът около известния гигантски паметник от епохата на неолита се оказа заобиколена от кръг ями, с център древния паметник. Първоначално обаче откритието беше оспорено, като много експерти се произнесоха, че откритите кухини в земята са просто природни дадености.

Сега нови изследвания доказаха, че ямите са „изработени от човека“ и датират отпреди 4500 години. Експертите вече смятат, че разположени в концентричен кръг около мегалитния паметник, те са очертавали границата на огромна сакрална структура. Екипът, провел изследването, е използвал новаторска технология за подземно сканиране, за да открие точното местоположение на ямите и времето, в което са били създадени, пише express.co.uk. 

Изображение от подземното сканиране, снимка - express.co.uk

Професор Винсент Гафни, археолог, ръководил изследването, подчерта, че огромният мащаб на неолитния паметник е научно доказан. Всяка от откритите ями е широка около 10 метра и дълбока 5 метра и има формата на правилен пресечен конус, така че това е още едно доказателство за техния изкуствен произход. Изследователите смятат, че са изкопани от хората, които са издигнали Стоунхендж.

Диаметърът на неизвестния досега подземен пръстен е 20 пъти по-голям от този на самия Стоунхендж. Учените допускат, че той е свидетелство за математическите познания на ранните жители на Великобритания, главно земеделски общности, които са разработили свой начин за броене, измервайки ямите и паралелните диаметри на мегалита и обкръжението му със стотици крачки.

Сега експертите смятат, че докато Стоунхендж е бил позициониран в съответствие с позициите на слънцето в отделните етапи на слънцестоенето, границата, която очертават ямите може да е имала космологичен подтекст.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: