"В условия на санитарна криза правата могат да бъдат ограничени"

"В условия на санитарна криза правата могат да бъдат ограничени" Снимка: стопкадър Euronews

Правителството на Нидерландия е готово да затегне допълнително мерките за борба с коронавируса и подобно решение може да бъде взето дори по-рано от планираното:

Масовите протести и бунтове, според властите, само изострят ситуацията, тъй като не допринасят за изпълнението на санитарните изисквания, съобщи Euronews.

Марк Рюте, министър-председател на Нидерландия:

"Като министър-председател и либерал винаги ще се боря за правото да демонстрирам. Това е част от демокрацията и върховенството на закона. Но никога няма да позволя на идиоти да използват, под маската на недоволство, открито насилие срещу тези хора, които работят ден и нощ за нашата сигурност“.

Протести срещу локдауна - въведен противно на по-ранните обещания на властите - обхванаха няколко страни в Европа. Европейската комисия казва, че при извънредна ситуация демократичните права отстъпват на заден план.

Дана Спинант (на снимката), официален говорител на Европейската комисия:

„Мирните демонстрации несъмнено са фундаментално право. Но при здравна криза някои права могат да бъдат ограничени и във всяка конкретна ситуация решенията се вземат от компетентните правителства на отделните държави под контрола на независими съдилища.“

Френският премиер Жан Кастекс призовава за спокойствие жителите на Гваделупа: бунтовете и протестите срещу задължителната ваксинация на лекари и пожарникари на френския остров не спираха цяла седмица. Там трябваше да бъдат изпратени полицейски подкрепления и специални части.

В същото време самият Кастекс се оказа с положителен резултат от теста и той проведе срещата дистанционно. А белгийският премиер, който се срещна с французина, е в самоизолация.

Междувременно в Австрия хората отново се опитват да свикнат с живота под карантина: в понеделник страната въведе четвъртото пълномащабно блокиране за две години. Кафенетата и ресторантите отново са отворени само за храна за вкъщи, надявайки се да не загубят поне част от клиентите си.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: