Русия заплаши да затвори небето си за западните авиокомпании

Русия заплаши да затвори небето си за западните авиокомпании

Ако срещу Аерофлот бъдат наложени санкции, Руската федерация може да разгледа въпроса за забрана на преминаването на западни авиокомпании над нейната територия

Това каза за РИА Новости в четвъртък Владимир Джабаров, първи заместник-ръководител на международния комитет на Съвета на федерацията.
 

По-рано Bloomberg съобщи, че властите на ЕС обсъждат възможността за налагане на санкции срещу руската авиокомпания Аерофлот като част от нов пакет от санкции срещу Беларус, свързан с миграционната криза на беларуско-полската граница.

"Аерофлот няма нищо общо с това. Те се опитват да „захапят“ Русия на всяка цена “, каза парламентаристът.

Той подчерта, че „ако бъдат наложени санкции на Аерофлот, Русия може да разгледа въпроса за забрана на полети на западни авиокомпании през територията на нашата страна“.

„Ако въведат санкции срещу нашата авиокомпания, ще въведем подобни санкции срещу техните компании, които са много зависими от Русия поради географското й местоположение“, каза политикът.

Той отбеляза, че ако западните санкции засегнат определени служители в Аерофлот, подобни санкции могат да бъдат наложени от Русия срещу служители на западните авиокомпании.

Коментирайки инициативите на западните политици, сенаторът отбеляза, че смята, че „това са разгорещени глави, които не са пресметнали последствията от подобни стъпки“. „Надявам се да не се стигне дотам“, заключи той.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: