В Европа не съществува понятието “незаконно строителство”

В Европа не съществува понятието “незаконно строителство” Снимка: МРРБ

С осветляването на някои процеси в строителния бранш са засегнати много интереси

"В Европа няма понятие „незаконно строителство“.  Не мога дори да обясня на европейците какво е това. Открихме близо 70 обекта, които са изградени незаконно. В тях са вложени милиони, а реално няма строителен продукт, защото нямат необходимите документи и не могат да бъдат пуснати в експлоатация. Именно срещу това се борим. Защото нейно величество корупцията цъфти в незаконното строителство.“

Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова в интервю за предаването „Делници“ на телевизия Евроком.

Тя подчерта, че с осветляването на някои процеси в бранша са засегнати много интереси, а с разкриването на порочните практики трябва да се извадят поуки да не се допускат повече. 

„В противен случай няма да вървим напред, защото тези практики са вредни за обществото, за бюджета на страната, за инфраструктурата ни и водят до изкривяване в целия инвестиционен процес“, категорична е Комитова.

Министърът разкри, че е намерила изключени доста контролни механизми на държавата, в резултат на което в някои случаи хора са поставени в риск, налице е и ощетяване на бюджета и даде за пример липсата на контрол на претоварените камиони и инцидентът с такъв камион в Айтос. 

„Този проблем е системен в България, а такъв камион е убиец на пътя“, заяви регионалният министър и подчерта, че има хиляди претоварени камиони по пътищата, които са потенциални убийци. 

„Затова контролните механизми на държавата трябва да бъдат възстановени и да работят под пълна пара“, категорична е арх. Комитова. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: