Airbus създаде дронове, които разпространяват интернет

Airbus създаде дронове, които разпространяват интернет

Те могат летят без кацане почти месец

Airbus тества безпилотния самолет Airbus Zephyr: той е прекарал  около три седмици във въздуха без кацане. Средно електрическите самолети от този тип могат да останат във въздуха до 26 дни.

Към днешна дата електрическият самолет Zephyr е излитал шест пъти, четири от тях на ниска   височина и два  - в стратосферата. Последните полети са продължили по 18 дни. Airbus заяви, че тяхната разработка може да остане във въздуха месеци без кацане.

Основната задача на дрона е да разпространява интернет. Zephyr може да се използва и за наблюдение на бедствия като горски пожари и разливи на петрол.

Дронът може да остава във въздуха толкова дълго време благодарение на няколко свои функции - корпусът е конструиран от леки въглеродни влакна, а  крилата, които са дълги 28 м, са изцяло покрити със слънчеви панели от галиев арсенид с мощност 350 W на квадратен метър. В резултат на това устройството генерира достатъчно мощност за да работят двигателите.

Получената енергия се съхранява в литиево-йонни нанопроводни батерии: те са около 8-10 пъти по-ефективни от конвенционалните батерии с графитен електрод.

Airbus заяви, че времето за полет ще се увеличи първо до три месеца, а след това до шест месеца. Компанията отбелязва също, че тяхната разработка е по -евтина от изстрелването на сателити и причинява по -малко вреда на природата.

По материали на news.sky.com

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: