До края на годината трябва да бъдат ваксинирани 40 % от хората на Земята- OOН

До края на годината трябва да бъдат ваксинирани 40 % от хората на Земята- OOН Снимка: https://pixabay.com/

За да направят това, страните от Г-20 трябва да съберат 8 милиарда долара, за да направят ваксинацията срещу COVID-19 по-достъпна в най-бедните страни по света

Организацията на обединените нации и нейната Световна здравна организация стартираха амбициозен план за пълна ваксинация на 40 % от населението на света срещу COVID-19 до края на годината и 70 % до средата на следващата година, съобщава The National.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза, че светът вече произвежда достатъчно ваксини, за да постигне тази цел, но донорите трябва да съберат 8 милиарда долара, за да направят ваксинацията срещу COVID-19 по-достъпна в най-бедните страни по света.

Планът изисква справедливо разпределение или обмен на дози ваксини между страните, трансфер на технологии и други стъпки, за да се помогне на по -бедните страни да получат ваксини и да ги разпространят сред населението си.

Държавите -членки трябва да се обединят и да направят всичко необходимо, за да успее тази стратегия“, каза Гутериш.

Генералният секретар на ООН призова САЩ, Китай и други страни от Г -20 да съберат парични средства и когато се срещнат в Рим в края на октомври, „да направят тази стратегия реалност“.

"Успехът на този план изисква справедливо разпределение", каза Гутериш.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: