Невронна мрежа чрез грим може да измами системите за разпознаване на лица

Невронна  мрежа чрез грим може да измами системите за разпознаване на лица Снимка: https://pixabay.com/

Израелски изследователи, ръководени от Ювал Еловици от университета Бен-Гурион, научиха невронна мрежа да избира грим, за да измами системите за разпознаване на лица

Изследователите са научили невронната мрежа да мами системите за разпознаване на лица, които са инсталирани на обществени места, съобщава arxiv.org.

Новата разработка идентифицира онези части от лицето, които системата за разпознаване най-често чете, след това избира специален грим, който ще помогне да се заблуди системата. След това този грим се нанася върху човек: в резултат  точността на системата за разпознаване на лица намалява от 47,5% на 1,2%.

Невронната мрежа работи на няколко етапа и  с два модела за разпознаване на лица:

   собствена (нарича се още сурогатна);
   целева (която трябва да бъде заблудени).

Първо, алгоритъмът чете няколко снимки на човек и случайни хора от същия пол. След това алгоритъмът създава топлинна карта, която показва основните области, които са отличителните белези на конкретен човек.

След това се създава ново лице с грим въз основа на топлинната карта. Той отново преминава през системата за разпознаване, докато тя престане да разпознава човека. След това полученият грим може да се нанесе.

Авторите отбелязват, че тяхната разработка не само заблуждава системите за разпознаване, но и е невидима за хората, тъй като гримът е обикновен и не се откроява от тълпата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: