Жан-Клод Юнкер: „Европа не трябва да поучава целия свят“

Жан-Клод Юнкер: „Европа не трябва да поучава целия свят“

Откъс от интервюто на Euronews с бившия председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер

Euronews: Ще запази ли Германия лидерството си в Европа след напускането на Меркел?

Жан-Клод Юнкер: В Европа няма германско лидерство. Това е германската гледна точка, която гърците и всички останали споделят, но страните от Европейския съюз никога не са били под германско ръководство. Не е вярно. Но Германия играе голяма роля. Това е най -голямата държава, най -силната икономика, страната с най -голям брой европейски съседи.

Следователно Германия трябва да играе ролята си на център на континента. Германия е много близка до страните от Централна и Източна Европа. Германия ще играе своята роля, който и да е канцлер. Но Меркел го направи по много чист, бих казал, умен начин. Защото тя слушаше всички страни: големи, средни и малки страни. Когато бях премиер, нямах чувството, че тя се отнася към мен с доброжелателно презрение. Не, не, не. Тя ми създаде впечатление, че съм толкова важен, колкото и президентът на Съединените щати.

Euronews: Kaк мислите, че ще изглежда Европа на променящата се световна арена?

- Световната арена се променя, но Европейският съюз не се променя достатъчно. Не се подготвяме за бъдещия свят, за какво? ще ни трябват през 2030 или 2040 г. Считам, че международната роля на Европейския съюз трябва да се увеличи, включително международната роля на еврото, нашата валута. Не трябва да сме твърде скромни. Но не е нужно да учим целия свят. Лош навик е европейците, които се намират в Африка или Азия, да им казват какво да правят и как да го правят. Не им харесва. Ролята на Европа не е да учи другите, а да води с пример.

Euronews: Имаме ли харизматични лидери, които да ръководят?

Жан-Клод Юнкер: Времето ще покаже.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: