Загадъчният "Хавански синдром" порази американски разузнавачи и в Германия

Загадъчният "Хавански синдром" порази американски разузнавачи и в Германия Снимка: https://pixabay.com/

У няколко служители на посолството на САЩ в Берлин, изглежда се наблюдават симптоми на мистериозния хавански синдром

Според съобщения в медиите поне двама американски дипломати е трябвало да потърсят медицинска помощ. САЩ подозират Москва", пише германското списание "Focus".

"САЩ разследват съобщения за загадъчни оплаквания от служители на посолството в Берлин. Най -малко двама дипломати са потърсили медицинска помощ, а някои не могат да работят", съобщават The Wall Street Journal и Der Spiegel. Симптомите включват замаяност, гадене, силно главоболие и загуба на слуха. 

"Това не е първият път, когато американски дипломати, служители и разузнавачи в чужбина се оплакват от подобни симптоми. Те за първи път бяха забелязани през 2016 г. в посолството на САЩ в Хавана, след това в Китай, Русия и наскоро в Австрия. А Германия, страната членка на НАТО, където са разположени американските войски, също беше засегната за първи път“, отбелязва изданието.

Според Der Spiegel, болестта е засегнала "подозрително голям брой разузнавачи, които са се занимавали с противодействие на руските шпионски дейности."

Според правителствените среди на САЩ това е и най -вероятната теория, пише Der Spiegel.

Прави впечатление, че според съвместно разследване на Der Spiegel и шведския портал Bellingcat, Москва от известно време работи върху метод за дистанционно изпращане на опасни вълни през мобилния телефон на жертвата. Това могат да бъдат звукови вълни, радиовълни или микровълни. Програмата е строго секретна, се казва в публикацията.

"Директорът на националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс беше принуден да признае в началото на август, че причината за синдрома в Хавана все още не е открита. Според The ​​Wall Street Journal е създадена работна група на ЦРУ, която да проучи изцяло случващото се", съобщава Focus.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: