Горските пожари - безпощадната реалност на "изменението на климата"

Горските пожари - безпощадната реалност на "изменението на климата" Снимка: pixabay.com

Турция и Гърция все още не могат да ограничат горските пожари, възникнали заради безпрецедентната жега

И докато пожарникарите успяха да предотвратят пожар във въглищната електроцентрала Милас в провинция Мугла в югозападна Турция, продължават да горят още няколко пожара.

За девет дни на извънредна ситуация заради мащабните горски пожари, загинаха 8 души, повече от 850 бяха ранени, десетки населени места бяха евакуирани, световноизвестните курорти Антолия и Бодрум са празни.

Повече от 1100 единици техника участват в гасенето на пожарите, включително три руски самолета-амфибия Бе-200. Списъкът на държавите, които предоставят помощ на Турция с техника и специалисти, се увеличава.

От другата страна на Егейско море, огънят е в покрайнините на Археологическия музей на Древна Олимпия, светилище на полуостров Пелопонес, където са възникнали Олимпийските игри, и други паметници, които са безценни за историята на човечеството.

Премиерът на Гърция  Кириакос Мицотакис покани онези, които не вярват в изменението на климата, да дойдат в Гърция и да се убедят в тяхната безмилостна реалност:

Страната ни е изправена пред безпрецедентна екологична криза  Това е резултат от изключителната жега, която продължава втора седмица. "

През цялото това време термометърът не пада под 40 градуса по Целзий. Атина  подаде молба за помощ от Европейския механизъм за гражданска защита.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: