Горските пожари - безпощадната реалност на "изменението на климата"

Горските пожари - безпощадната реалност на "изменението на климата" Снимка: pixabay.com

Турция и Гърция все още не могат да ограничат горските пожари, възникнали заради безпрецедентната жега

И докато пожарникарите успяха да предотвратят пожар във въглищната електроцентрала Милас в провинция Мугла в югозападна Турция, продължават да горят още няколко пожара.

За девет дни на извънредна ситуация заради мащабните горски пожари, загинаха 8 души, повече от 850 бяха ранени, десетки населени места бяха евакуирани, световноизвестните курорти Антолия и Бодрум са празни.

Повече от 1100 единици техника участват в гасенето на пожарите, включително три руски самолета-амфибия Бе-200. Списъкът на държавите, които предоставят помощ на Турция с техника и специалисти, се увеличава.

От другата страна на Егейско море, огънят е в покрайнините на Археологическия музей на Древна Олимпия, светилище на полуостров Пелопонес, където са възникнали Олимпийските игри, и други паметници, които са безценни за историята на човечеството.

Премиерът на Гърция  Кириакос Мицотакис покани онези, които не вярват в изменението на климата, да дойдат в Гърция и да се убедят в тяхната безмилостна реалност:

Страната ни е изправена пред безпрецедентна екологична криза  Това е резултат от изключителната жега, която продължава втора седмица. "

През цялото това време термометърът не пада под 40 градуса по Целзий. Атина  подаде молба за помощ от Европейския механизъм за гражданска защита.

Още по темата във

facebook