Италия: на училище със „зелен пропуск"

Италия: на училище със „зелен пропуск" Снимка: https://pixabay.com/

В Италия от петък „зеленият пропуск“ стана задължителен за учители, пътници в обществения транспорт и посетители на ресторанти

Отсега нататък, сертификат за COVID, показващ, че неговият собственик е бил ваксиниран с поне една доза ваксина, има отрицателен PCR тест за коронавирус или е преболедувал Covid-19 през последните шест месеца,  е необходим и за други закрити места: спортни зали, театри и кина“, съобщава  кореспондентът на Euronews Джорджия Орланди от Рим.

За тези, които не спазват правилата, са предвидени тежки санкции: от 400 до 1000 евро глоба. Може да се използва не само хартиен, но и цифров формат.  

Основната задача на италианското правителство, както обясни здравния министър Роберто Сперанца, е да се спаси новата учебна година: „Възнамеряваме да направим всичко възможно, за да отворим отново училищата през септември и да гарантираме пълната безопасност на служителите“, каза той .

Що се отнася до самите учители, ако откажат да покажат санитарен пропуск в рамките на пет дни, те ще бъдат отстранени от работа, а заплатите им ще бъдат замразени, съобщават италианските медии.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: