ЕС отлага решението за отварянето на външните си граници

ЕС отлага решението за отварянето на външните си граници Снимка: The Rahnuma Daily

ЕС не може да постигне съгласие за списък на „безопасните страни“, откъдето пътниците могат да посетят Европа през юли, като някои държави членки изискват повече време да вземат решение, заявиха дипломатите в събота (27 юни).

След дни преговори представители на ЕС в петък се съгласиха да предложат списък с 14 държави на националните си правителства, като Съединените щати, където коронавирусът все още се разпространява, остават изключени.


Хърватия, която понастоящем е начело на председателството на ЕС, поиска страните да дадат обратна връзка до събота (4 юли) в 16:00 ч. по Гринуич с надеждата въпросът да бъде гласуван сред 27-те държави-членки.


Все още продължават консултациите, които ще продължат до понеделник (29 юни)“, каза източник от ЕС. „Няма яснота докъде ще стигне това, но председателството все още се надява да постави този въпрос на гласуване в понеделник“, добавя източникът.


Предложеният „безопасен“ списък съдържа само четиринадесет държави: Алжир, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Черна гора, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Сърбия, Южна Корея, Тайланд, Тунис и Уругвай.


Най-важното е пътуващите от Китай да бъдат одобрени да влязат, но при условие че Пекин ще направи същото за европейците. Несъщественото пътуване до ЕС е забранено от средата на март, но едва след като държавите членки затвориха своите национални граници без координация с нарастването на пандемията.


Ограниченията трябва постепенно да бъдат премахнати от 1 юли, тъй като инфекцията отстъпва - поне в Европа - и някои страни се надяват на тясна координация с ЕС.


Каквото и да бъде решено в Брюксел, ще бъде само препоръка, тъй като граничният контрол остава национален въпрос и ограниченият брой полети до и от забранените страни продължават през цялата криза.


Разговорите се проточиха с държави членки на ЕС, които искат да ограничат отварянето на границите до страни с епидемиологична ситуация, „сравнима или по-добра“ от тази в блока. Това е с 16 или по-малко случаи на COVID-19 на 100 000 жители през последните две седмици.


Според тези критерии пътуванията от САЩ, Бразилия и Канада ще останат забранени. Критериите, базирани на здравето, обаче се сблъскват с геополитиката.


В момента САЩ са най-засегнатата от COVID-19 страна с повече от 125 000 смъртни случаи, а Европа вярва, че е преминала пика на заразата

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: