Човечеството е заплашено от нова епидемия

Човечеството е заплашено от нова епидемия Снимка: pixabay

Днес приблизително 50 милиона човека имат такъв проблем като деменция, а експертите предупреждават, че през следващите 30 години тази цифра може да се увеличи поне три пъти

До 2050 г. приблизително 152 милиона души по света ще страдат от деменция или болестта на Алцхаймер, съобщава Еxpress.

Според СЗО има данни, че хората с деменция се увеличават всяка година. Повечето от пациентите с тази диагноза са   в страни с ниски или средни доходи. След 30 години Близкият изток и няколко региона на Африка могат да станат епицентри на това заболяване.

Около 7 милиона случая ще се дължат на тютюнопушене, затлъстяване и високо кръвно налягане. Експертите смятат, че ако внимателно всеки следи здравословното си състояние, тогава тази цифра е напълно реално да се намали с почти 6,2 милиона случая.

Освен това има нужда от подобряване на начина, по който хората живеят в много бедни страни. Също така си струва хората да се избавят от факторите, които могат да повлияят на развитието на деменция. Те включват заседнал начин на живот, различни стадии на затлъстяване, лоши навици, диабет и др.

Американските учени от своя страна казват, че до 2050 г. населението на нашата планета забележимо ще „остарее“. Около 16% от хората ще са над 65 години по това време. Заслужава да се отбележи, че в Съединените щати броят на смъртните случаи поради такава диагноза като болестта на Алцхаймер напоследък значително се е увеличил.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: