Цените на природния газ в Европa скочиха до $ 500 за хиляда кубически метра

Цените на природния газ в Европa скочиха до $ 500 за хиляда кубически метра Снимка: pixabay

Нежеланието на „Газпром" да увеличи доставките на газ през Украйна предизвика повишаване на цените в Европа до безпрецедентни върхове

Спот котировките и фючърсите са близо до 500 долара за 1000 кубически метра.

В същото време, според анализаторите, поради крехкия баланс на търсенето и предлагането в Европа, причинен също от ниските запаси в складовете и конкуренцията с Азия за втечнен природен газ, цените няма да демонстрират признаци на значителен спад до края на годината.

Поредният отказ на „Газпром" да резервира допълнителни транзитни капацитети през Украйна предизвика рекорден скок в цените на газа в Европа.

Например спот цените на газа в ключовия хъб TTF в Холандия счупиха исторически рекорд, достигайки 484 долара за 1000 кубически метра (39 евро за 1 MWh) според EEX. Договорните цени за близко бъдеще също се повишиха до рекордно високо ниво: най-близките августовски фючърси на TTF се увеличиха с 5,3% за ден, до 491 долара за 1000 кубически метра (39,6 евро за 1 MWh). Фючърсите на дълги позиции също остават високи, като контрактът през декември се търгува за 39,2 евро, а януарският - за 38,975 евро.

В същото време доставките на втечнен природен газ в Европа намаляват, а запасите в складовете на приемните терминали също намаляват.

От началото на юли европейската система за транспортиране на газ получи 12% (около 1 милиард кубически метра) по-малко регазифициран втечнен природен газ в сравнение с юни, а на годишна база спадът надхвърли 22%.

Всички свободни доставки на втечнен природен газ отиват в Азия, където търсенето продължава да расте поради топлината и нарастващото търсене на електроенергия за климатизация.

Лидер в растежа на втечнен природен газ тук е Китай, който през юли увеличи вноса на втечнен природен газ с една четвърт на годишна база; търсенето се възстановява и в Индия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: