23 страни членки на ЕС получиха предупреждение заради авторските права

23 страни членки на ЕС получиха предупреждение заради авторските права

Срещу България са заведени общо 140 наказателни процедури през 2020 г.


Европейската комисия е изпратила писма с официално предупреждение до 23 страни членки, сред които и България, съобщава БНР. В писмата си институцията настоява да я информират как са задействали в законодателствата си директивата за авторското право на общия дигитален пазар. Отправен е и въпросът за задействането на директивата за телевизионните и радиопрограмите онлайн, която урежда условията за излъчване на авторски програми в чужбина. 

Двете директиви бяха приети през 2019 г., а окончателният срок правилата да бъдат приложени в националните законодателства изтече на 7 юни. България е сред държавите, които не са подали информация дали са променили законите си в съответствие с европейските стандарти. 

Директивите имат за цел да модернизират правилата за авторското право в ЕС и да дадат възможност на потребителите и творците да се възползват максимално от дигитализацията. Те уреждат възнагражденията на творците и носителите на права, както и на издателите на медийни публикации и журналистите, когато техните произведения се използват онлайн. Според тях доставчиците на онлайн услуги за споделяне на съдържание трябва да получат разрешение от носителите на права за съдържанието, качено на техния уебсайт. Ако такова не е дадено, те трябва да вземат мерки за свалянето му.  

Страните членки имат 2 месеца за отговор, както и да предприемат необходимите действия, в противен случай Комисията може да им изпрати обосновани становища. 

В петък Европейската комисия публикува отчета си за спазването на европейското законодателство през 2020 г., от който става ясно, че срещу България има най-много отворени наказателни процедури за отклонения от европейските норми - общо 140, като основно те са свързани с грешно прилагане или с неспазване на сроковете за адаптиране на българското законодателство в съответствие с европейското. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: