София стигна до финала на състезанието за Европейска зелена столица 2023 г.

София стигна до финала на състезанието за Европейска зелена столица 2023 г.

Българската столица София стигна до финала на състезанието за Европейска зелена столица 2023 г., като елиминира столиците на Сърбия, Хърватия и Северна Македония.  

Освен Белград, Загреб и Скопие, сред градовете, които не успяха да се класират за финалите, са Каляри (Италия), Дъблин (Ирландия), Газиантеп (Турция), Гданск (Полша), Логроньо (Испания) и Жешув (Полша). 

Другите трима финалисти са Хелсингборг (Швеция), Краков (Полша) и Талин (Естония), се казва в съобщението на Генералната дирекция за околната среда на Европейската комисия. 

Победителят в надпреварата за европейската титла „Зелена столица 2023“ ще получи финансова награда от 600 000 евро. Финансовата награда е предназначена за изпълнение на инициативите и мерките за подобряване на екологичната устойчивост на градовете като част от лауреатската година. 

Европейската награда за зелена столица е учредена през 2008 г. с цел да насърчи градовете с повече от 100 000 жители да развиват по-зелени, по-здравословни и по-устойчиви жизнени пространства. До този момент наградата са получили 13 европейски града. 

Във финалния етап на състезанието четиримата финалисти ще имат задачата да убедят международното жури в сериозния им ангажимент за устойчиво градско развитие и способността им да действат като модел за подражание в други градове, казаха още от дирекцията. 

Победителят ще бъде обявен на официална церемония, която се предвижда да се състои на 9 септември в Лахти, Финландия - Европейска зелена столица за 2021. Гренобъл (Франция) е носител на титлата за 2022 г. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: