Созопол е домакин на XV Международен младежки фестивал на изкуствата „Музите“

Созопол е домакин на XV Международен младежки фестивал на изкуствата „Музите“

До 15 юли градът ще е домакин на участници от 25 страни

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри 15-ото юбилейно издание на Международен младежки фестивал на изкуствата „Музите“ в амфитеатъра на Созопол. Традиционният младежки форум съчетава различни форми на изкуства: танц, музика, театър, изобразително и приложно изкуство и фотография, нестандартни форми, художествена литература и кино.  

До 15 юли Созопол ще бъде домакин на близо 2000 участници от 25 страни. Във фестивалната програма участват ансамбли и солисти от училища по изкуствата, академии, школи, студиа, детски и младежки центрове, деца и младежи на възраст от 5 до 35 години. Събитието под патронажа на вицепрезидента е едно от най-големите младежки събития в Източна Европа. 

Събитието е организирано в две сесии, като първата - от 5 до 10 юли, включва конкурси в раздели „Танцово изкуство“, „Нестандартни форми“, „Художествена литература“. Във втората сесия от 10 до 15 юли 2021 г. ще се проведат конкурси в раздели „Музикално изкуство“, „Изобразително, приложно и фото изкуство", „Театър“ и „Кино“. Конкурсното жури е международно и включва учени от БАН и престижни международни университети, утвърдени творци, ръководители на творчески колективи и лауреати от предходни издания на фестивала. 

В дните за свободни творчески изяви в рамките на фестивала се провеждат изложби, концерти, пленер за художници и лятна академия за музиканти и специални самостоятелни инициативи. 

Младежкият форум се организира от Сдружение „Музите” в партньорство с Община Созопол и е част от културната програма на гр. Созопол. Включен е и в културния календар на Министерството на културата на Република България.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: