Столичният общински съвет прие още мерки за фирмите, засегнати от пандемията

Столичният общински съвет прие още мерки за фирмите, засегнати от пандемията

Столичният общински съвет прие нов, четвърти пакет от икономически мерки за преодоляване последствията от COVID-19. Той влиза в сила със задна дата – 1 юни, и ще бъде активен до 1 октомври 2021 г. 

Новият пакет мерки включва: 

1️. Пълно освобождаване от задължението за заплащане на наем или обезщетение за ползване за наематели или ползватели по договори, сключени с кмета на Столична община, районни кметове и общински фирми, при условие че са преустановили изцяло дейността си. 

2. Намаляване на дължимите обезщетения или наемни вноски за наематели или ползватели, които имат спад в оборота, като отстъпката е диференцирана - при спад в оборота над 50% в сравнение със същия период на 2019 г. отстъпката е 50%; при спад в оборота между 20% и 50% в сравнение със същия период на 2019 г. отстъпката е 20%. 

3️. За занаятчии – фиксирана отстъпка от 50%. 

4️. Фиксирана отстъпка от 20% по отношение на земеделските производители

5️. Пълно освобождаване от задължението за заплащане на наем за наемателите на обекти и имоти, намиращи се на територията на кооперативни пазари и цветни борси, в случай че са преустановили дейността си.  

6️. Фирмите, учредени преди 1 юни 2019 г., се ползват с фиксирана отстъпка от 20%. 

7️. 50% фиксирана отстъпка от таксата „тротоарно право“ за разполагане на маси и столове за консумация на открито.

Съобщението е на Българската асоциация на заведенията, която е участвала активно в преговорите със Столична община и кмета Йорданка Фандъкова за удължаване на мерките в подкрепа на бизнеса на територията на София.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: