България потвърждава статута си на най-бедна страна в Евросъюза

България потвърждава статута си на най-бедна страна в Евросъюза Снимка: evrostat

Потреблението на човек от населението в ЕС варира от 39 процента под средното – у нас, до 131 процента в Люксембург, според Евростат

Показателят за фактическото индивидуално потребление (ФИП) измерва материалното благосъстояние на домакинствата. През 2020 г. ФИП на човек от населението в Европейския съюз, изразено чрез стандартите на покупателната способност (СПС), варира от 61 процента до 131 процента от средното за ЕС, сочи предварителна оценка на Евростат, цитирана от БТА.
 

Според статистиката ФИП варира от 39 на сто под средното в България до 31 на сто над средното в Люксембург.
През 2020 г. девет страни членки са били с ФИП на човек от населението над средното европейско равнище. Най-високо е било то в Люксембург (31 на сто над средното), следван от Германия (+23 на сто) и Дания (+21 на сто). Равнищата в Нидерландия, Австрия, Финландия, Белгия, Швеция и Франция са между 5 и 20 на сто от средното в ЕС.
В тринайсет страни членки ФИП на човек е било между средното за ЕС и 25 процента по-малко. В Кипър, Литва и Ирландия нивата са били с 10 процента и по-надолу от средното за ЕС. 

В Испания, Чехия, Португалия, Малта, Полша и Словения равнището е било между 11 и 20 процента под средното. В Румъния, Естония и Гърция показателят е бил между 21 и 25 процента под средния в ЕС.
Пет страни членки са с ФИП на човек от населението от 25 процента и повече под средното за ЕС. В Словакия, Латвия, Унгария и Хърватия този процент е между 25 и 35 под средното, а в България е 39 процента под средното в ЕС. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: