Германски туроператори проверяват на място качеството на туризма у нас

Германски туроператори проверяват на място качеството на туризма у нас

Летният туристически сезон и през тази година ще се крепи основно на българските туристи

Служебният министър на туризма Стела Балтова съобщи. че най-големите германски туроператори са на посещение в България, за да се срещнат със свои партньори и да се убедят на място в качеството на продукта. Тази визита ще окаже своето влияние не само за настоящия момент, но и в стратегически план, смята министърът. Информацията за България и какво е състоянието на сектора ще достигне до 11 000 туристически бюра в Германия, посочи министърът.  

Над 180 ръководители на туроператорски фирми на най-високо ниво, журналисти и представители на най-престижното немско списание за туризъм ще вземат участие във форума, който се провежда във Варна с подкрепата на Министерство на туризма. Ще се дискутират възстановяването на туристическия сезон и чартърните програми от Германия. 

Германският пазар е приоритетен за нашата страна и правим всичко възможно да привлечем потенциалните туристи, когато бъдат облекчени условията за пътуване, отбеляза Балтова. Според нея от съществено значение е фактът, че страната ни вече е в зелената зона.  

България дава знак, че е готова да посреща туристи и хотелите са подготвени, допълни Лука Пиконе, мениджър в туроператорска фирма от Мюнхен. По думите му за колегите му е било важно да излязат с обща информация за състоянието на сектора у нас. Освен слънце и море, България може да предложи и много други неща, каза още той. Според него страната ни е много атрактивна за семеен туризъм, защото има много интересни обекти и градове за посещение.  

Пиконе допълни, че очакванията са броят на пътуванията към нашето Черноморие да достигне около 30-35 на сто от тези през 2019 г. Той посочи, че вече има чартърни полети, но те ще се повишат, ако търсенето за страната ни се увеличи. 

Балтова допълни, че вече е започнало засилване на националната ни реклама на руския пазар, а през тази седмица предстои провеждането на сериозен уебинар с руски туроператори, в който ще участват и български екскурзоводи. България очаква около 1800-2000 посещения на руски граждани месечно. След решението на руското правителството за възобновяване на полетите до редица страни, сред които и България, от 28 юни, броят им може да надхвърли 10 000 души, коментира за БТА Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма. 

Летният сезон продължава да се крепи основно на българските туристи, които са константна величина заради свободното в здравно отношение пътуване в страната, отбеляза той.  

Прогнозите в годишен план на експерта са за ръст с 50 на сто спрямо 2020 г. на броя на посетителите, които ще преминат българската граница. Тази интензивност вече започва да се усеща заради увеличения брой полети, отчетени по летищата в страната. „С възстановяването на така наречения индустриализиран туризъм по чартърни програми, който ще започне от средата на юли и ще е много силен през август и септември, ще постигнем удвояване на параметрите спрямо миналата година", коментира Румен Драганов. По думите му в оптимистичния вариант можем да достигнем и до 8,8 милиона пътувания за 2021 г.  

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: