Планът за управление на отпадъците предвижда 1,428 млрд. лв.

Планът за управление на отпадъците предвижда 1,428 млрд. лв.

Планът предвижда гъвкави режими за внос и изгаряне на отпадъците, в зависимост от баланса в страната


Служебното правителство прие вчера, 17 юни, национален план за управление на отпадъците за периода 2021-2028 г. Общите средства, предвидени в плана, са в размер на 1,428 млрд. лв. 

Инвестиционните мерки включват основно изграждането на инфраструктура за предварително третиране на отпадъците при депониране и третиране на биоразградимите отпадъци. 

За доизграждане на регионални системи за управление на отпадъци – 260 млн. лв. За изграждане на инсталации за рециклиране на отпадъци чрез финансови инструменти – 40 млн. лв. За изграждане на нови и разширяване на съществуващи системи за разделно събиране на битови отпадъци – 145 млн. лв. За подготовка и изпълнение на проекти за закриване и рекултивация на общински депа за битови отпадъци – 100 млн. лв. За изграждане на депа за битови отпадъци или допълнителни клетки – 174 млн. лв., съобщава в изявление служебният министър на околната среда и водите Асен Личев. 

В плана са предвидени и механизми за гъвкаво определяне на режима на вноса на отпадъци, включително на внос и изгаряне на наша територия. Това ще зависи от наличния национален баланс на територията на България. 

Според министър Личев ще има солидна мотивировка за отпадане на съществуващата в момента наказателна процедура срещу страната ни.  

Основните цели на плана са три:  
– да създаде условия за намаляване на образуваните отпадъци;  
– да създаде условия за прехода от управлението на отпадъците към ефективното им използване като ресурс;  
– през 2025 г. да се достигне до 55%  рециклиране на отпадъците. 

„Не е достатъчно само да има Национален план за управление на отпадъците за периода 2021-2028 г. Ключова роля за постигане на резултати ще окажат личните планове за управление на отпадъците за същия период, който трябва да има всеки член на нашето общество", подчерта в изявлението си министърът. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: