Започва Пролетният панаир на книгата

Започва Пролетният панаир на книгата

120 издатели и повече от 16 000 заглавия очакват столичани пред НДК

Традиционният Пролетен панаир на книгата започва днес, 31 май. Участниците в тазгодишното изложение ще са рекорден брой - ще бъдат представени повече от 120 издатели и търговци, разположени в 54 шатри на 1300 кв. м изложбена площ в парка пред НДК. Издателствата обещават над 16 000 заглавия, подаръци, специални предложения за всяка възраст и срещи с автограф на щандовете на изложителите. Повечето от търговците обещават и отстъпки от 20-25% за голяма част от заглавията в каталозите си. 

Близо 100 са културните събития, предвидени за следващите 7 дни. До 6 юни читателите ще имат възможност да се срещнат за автограф и разговор с множество автори, сред които Аксиния михайлова, Хайри Хамдан, Георги Господинов, Калин Терзийски, Здравка Евтимова, Иван Владимиров - Нав, Иво Рафаилов, Елена Алексиева, Мария Донева, Яница Радева и др. 

На 1 юни, Международния ден на детето, програмата ще бъде посветена изцяло на младите читатели - игри, представяния на книги, срещи с автори и детски работилници очакват деца и тийнейджъри през целия празничен ден от 11,00 до 18,00 часа. 

Тазгодишното събитие ще се проведе под мотото „9% ДДС върху книгите за по-четяща и по-образована нация”. В едноименна дискусия на 2 юни от 11,00 часа на Литературния кът експерти от бранша ще разговарят за ефектите от намалената ставка на ДДС върху книгите и защо е важно тя да се превърне в постоянна. 

„По този начин да подкрепим книгата, която не е обикновена стока, а носи в себе си езика, културата и, бихме могли да кажем, бъдещето на нацията, защото, за да може да има четящи хора, трябва да има книги и да се издават и те да стигат до тях! А четящите хора са тези, които наистина градят едно добро и хубаво бъдеще както в социален, така и в икономически аспект“, каза Велизара Добрева - председател на Асоциация „Българска книга", която е основен  организатор на Панаира на книгата. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: